Ristellin taulujen aiheet olivat usein hyvin erilaisia. Tämä maalaus esittää autiota saarta keskellä merta.

 

Oulaistelaisen taiteilijan Väinö ”Ville” Viljam Ristellin (1902-1971) kolme maalausta on tuotu maaliskuun ajaksi Penttilän taloon esille. Lähteet kertovat Ristellistä, että hän oli mustatukkainen, ystävällinen, vaatimaton ja hiljainen pikku mies, joka ei elänyt taiteesta vaan taiteelleen.


Ristell syntyi Limingassa, josta hän muutti Helsinkiin jo nuorena poikana. Helsingissä hän työskenteli asentajana eri sähkötöiden parissa. Oulaisissa Ristell asui ainakin jo 50-luvulla, kun silloiseen kuntaan oltiin rakentamassa vesijohtoverkostoa. Lähteissä mainitaan muun muassa, että ”monttööri” Ristell sai ongelmallisen vedenpuhdistuskoneistonkin toimimaan.


Ristell oli vähemmän tunnettu taiteilijana, koska maalaaminen oli hänelle vapaa-ajan harrastus. Sähkölaitteiden asentaminen ja korjaaminen oli hänen päivittäinen työnsä. Hänen vapaa-ajan harrastuksiin kuuluivat taidemaalauksen lisäksi posliinin maalaus ja muovailu. Ristell ei hyväksynyt modernismia taiteessaan, vaan hän ihaili suomalaisia mestreita Edelfeltiä, Järnefeltiä ja varsinkin von Wrightia.


Ristell maalasi usein miniatyyrimaalauksia, joissa korostuivat yksityiskohdat ja hienostuneet värit. Myös Ristellin Selma-vaimo innostui maalaamisesta, mutta hän maalasi enimmäkseen kukka-aiheisia tauluja, joiden tyylinä oli romantiikka. Lähteet kertovat, että kun Ristellin taloon astui sisään, sekä herran että rouvan maalaukset koristivat joka huoneen seiniä.


Ristellin kolme maalausta on esillä Penttilän talossa. Ensimmäinen maalaus esittää autiota saarta keskellä merta. Huojuvat palmupuut, kuohuava meri ja uljas metsä kuvailevat, minkälaiselta saari näyttää kaikessa kauneudessaan. Ristell haki usein taulujen aiheita hyvin kaukaa.

 

Tähän tauluun Ristell maalasi paimenen rukoilemassa metsässä. Teos on Ristellille tyypillisen minimalistinen hyvin tarkkoine yksityiskohtineen, muun muassa mustikan marjat näkyvät etualalla.


Toinen maalaus esittää sievään mekkoon pukeutunutta naista soittamassa urkuja. Lisäksi naisella on sädekehä, joka leijuu hänen pään päällä. Kenties tämä maalaus voisi esittää Neitsyt Mariaa, joka soittaa urkuja.


Kolmas maalaus esittää Helsingin Tuomiokirkkoa. Ristell teki useita maalauksia valokuvien mukaan. Tuomiokirkon maalauksesta ei kuitenkaan tiedetä, onko se tehty valokuvan perusteella. Se on voitu maalata myös paikan päällä, sillä Ristellhän asui myös Helsingissä.


Ristelleillä oli yksi lapsi, Aulis, joka hänkin on jo edesmennyt. Aulis jäi perheettömäksi. Leipurinkadulla sijainnut Ristellien talo on purettu. Jos jollakulla on muistoja Ristelleistä, yhteyttä voi ottaa kulttuurituottaja Tuula Aitto-ojaan.


Lähteet: ”Työpajassaan sähkömies – kotonaan taiteilija”, Kaleva 28.11.1960; ”Herkkien värien koti”, Pyhäjokiseutu 29.6. 1961.

 

Markus Soukka

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot