Kopsassa, tismalleen Vihannin ja Raahen rajamailla asuvan Aulikki Pitkäsen kudontaharrastus on yksi osa pitkää ketjua; kuin yksi silmukka ketjusilmukoissa. Ennen kuin Aulikin kauppaamat sukat ja lapaset ovat myyntitiskillä asiakkaiden ostettavissa, on ehtinyt tapahtua paljon.


Naapurissa asuva, vähintään Aulikin lailla kudontaan yhtä hurahtanut Anni Mathlin on saanut eräältä ystävältään valtavan kasan samojedirotuisen koiran karvaa. Tiedättehän tämän arktisen, keskikokoisen pystykorvarodun, joka valloittaa valkoisella karvallaan ja ”samojedinhymyllään”.


Trimmauskarva ei kelpaa, koska se on liian lyhyttä. Koirasta otetaan talteen kammatessa irtoavaa, pitkää pohjakarvaa, joka toimitetaan kehräämöön. Suomen ainoa, pieniäkin eriä vastaanottava rahtikehräämö sijaitsee Merijärvellä. Christinan kehräämön perustaja Nina Karkulahti kertoo, että minimimäärä on kolme kiloa.


Koirankarvaan lisätään käsittelemätöntä suomenlampaanvillaa suhteessa kolmasosa koirankarvaa ja kaksikolmannesta lammasta.
”Ne on pakko sekoittaa. Koirankarvasta puuttuu rasvainen sidosaine, joten se ei pysy muuten kasassa”, Karkulahti kertoo.


Koirankarvaa ei voi myöskään pestä ennen kehräämistä. ”Se sähköistyy liikaa pesussa. Pesun jälkeen sen löytäisi kehräämön katosta.”
Kun lanka on kehrätty ja toimitettu takaisin Annille, Aulikki ryhtyy kutomaan: syntyy sukkia, lapasia, kämmekkäitä, kynsikkäitä. Osuvin kudonnainen meni Annin tyttärelle Rovaniemelle. Se oli koirankarvainen puolipitkä ”villahame”, jonka tytär vetäisee housujen päälle lämmikkeeksi tehdessään pitkiä ja vauhdikkaita lenkkejä koiran kanssa potkurilla.


Ennen kuin asiakas pystyy koirankarvatuotteen ostamaan, Aulikin on pestävä tuote. Se pestään aina käsin, miedolla saippualla, moninkertaisessa vedessä.
Koirankarvatuotteet eivät varsinaisesti ole käyttövaatteita, sillä ne kestävät kulutusta ehkä korkeintaan pari vuotta. Sukkia suositellaan vain yösukiksi.


”Nämä ovat tällaisia terveyssukkia. Ne ovat hyvät, jos jaloissa on turvotusta tai huono verenkierto, jos on suonenvetoa tai levottomat jalat. Samojedinlanka on niin lämmintä. Sanotaan, että se on jopa alpakkaakin lämpimämpää. Lisäksi se on vettä hylkivää, eli monet käyttävät kynsikkäitä vaikka karpalossa tai pilkillä”, Pitkänen kertoo.
Koirankarvasukkia tai -lapasia halajavan on syytä olla kärsivällinen. Karvaa on kerättävä koirasta vähintään kaksi vuotta. Lisäksi Kehräämö Christinaan on puolen vuoden jono.


Mitenkään turhan kalliiksi eivät koirankarvatuotteet silti tule. Sukat saa alle neljänkympin.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot