Kuvassa rullalla valmista kissankarvalankaa sekä karvoja ja soiroja valmiiksi kehruuseen. (Kuva: Nina Karkulahti).

 

Kissavideo on somemaailmassa suorastaan käsite, mutta tiesitkö, että on olemassa myös kissalankaa? Tiettävästi Suomen ensimmäinen kissalanka on valmistumassa Christinan kehräämössä Merijärvellä. Jos ihan tarkkoja ollaan, lanka ei ole puhdasta kissaa, sillä siinä on lisäksi lampaanvillaa.


Nina Karkulahti on kehrännyt asiakkaalle noin 40 grammaa kissalankaa. Ihan tarkkaan hän ei tiedä, minkä rotuinen kissa on, mutta karva muistuttaa maine coonia. Tällä suurikokoisella, luonteeltaan hiukan koiraa muistuttavalla kissarodulla on tuuhea ja pitkä turkki, jota on harjattava tarvittaessa.


Karkulahden mielestä kissankarvalangan tekeminen ei ole mitenkään erityisen eksoottista. Mutta harvinaista se toki on. Omankin kissansa karvan Karkulahti aikoo kehrätä, ja kehrääminen tapahtuu tietysti perinteistä perinteikkäimmästi: käsin rukilla. Ninan oma kissa on maatiaisrotuinen, mutta pitkäkarvainen kuten maine coon.
Harvinaisia lankoja ei värjätä eikä käsitellä mitenkään. Lankoja saa monesta eläimestä, jonka pohjakarva on vähintään kolmisenttistä.


”Esimerkiksi espanjanvesikoirasta on nyt teetetty lankaa, mutta rotuja on kyllä laidasta laitaan.” Eksoottisin eläin, jonka karvaa Karkulahti on kehrännyt, on pupu, siis kani. Alpakan kehräys lisääntyy jatkuvasti.


Kehräämöllä on myös tärkeä perustehtävänsä, koska se vastaanottaa ja kehrää perinteisten suomalaisten lammasrotujen villaa, kuten suomenlammasta, kainuunharmasta ja ahvenanmaanlammasta.


Kehräämö Christina on toiminut Merijärvellä jo kahdeksan vuotta. Ninan lisäksi omistajana on aviomies Jyrki Karkulahti. Perheen tytär työskentelee yrityksessä.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot