Henkilöitä kuvissa: Elina Törmikoski ja 2 v. Santeri, Kaisa Rautio ja Aapo, Eeli ja Liinu (ikäjärjestyksessä), lastenohjaaja Ritva Pärkkä, vs. seurakuntapastori Rainer Väänänen, Aleksi Änäkkälä ja Eeva, kerhomummot Leena Kangasharju ja Leila Kuukasjärvi.

 

Monta äitiä lapsineen, joukossa yksi isäkin. Kolme lastenohjaajaa ja muutama kerhomummo. Seurakunnan Päiväpesästä kantautuu tiistaiaamuisin iloisia leikkiääniä, kun perhekerhoon vanhempineen saapuneet lapset keskittyvät leikkeihinsä.


Noin 30 vuotta toiminut seurakunnan perhekerho on hyvin suosittu. Vastaava lastenohjaaja Päivi Yppärilä kertoo, että kerhon kirjoilla on nyt 33 perhettä. Yksi suosion selittäjistä on hyvin edullisesti tarjottava aamupala.


Äidit kertovat muitakin syitä. ”Tällaiselle vuorotyössä käyvälle tämä on mukava katkaisu viikkoon. Pääsen leikkimään nuorimmaisen kanssa, kun muut lapset ovat koulussa”, kertoo Elina Törmikoski. Hän on osallistunut kerhoon säännöllisesti jo yli kymmenen vuotta, siitä lähtien, kun vanhin lapsista, Reetta, oli pieni. Nyt äidin mukana on kaksivuotias nuorimmainen, Santeri. Myös 9-vuotias Emma osallistui leikki-ikäisenä.


Kaisa Rautio on seurakuntaan todella tyytyväinen. ”Seurakunta on ainut, joka tarjoaa palveluita kotona oleville lapsille”, Kaisa korostaa. Kerhossa on mukana perheen kolme lasta: viisivuotias Aapo, nelivuotias Eeli ja vuoden vanha Liinu.


Kaisa kiittää vuolaasti myös Päiväpesän lähellä olevaa leikkikenttää. ”Se on ainut kunnollinen lapsille Oulaisissa ja lähimpänä meitä. Kaupungin leikkikentät alkavat kaikki olla aikansa eläneitä.” Perhekerho on kotona lapsia hoitavalle vanhemmalle myös tärkeä sosiaalinen paikka. ”Äideille on tärkeintä, kun näkee muita vanhempia”, Rautio sanoo.


Toinen kerho torstaisin


Kasvatustyöstä vastaava vs. seurakuntapastori Rainer Väänänen kertoo, että seurakuntien kerholaisten määrä väheni, kun kuntiin laadittiin varhaiskasvatussuunnitelmat. ”Kunnat ottivat haltuun eskarit, joihin päiväkerholaisia on siirtynyt.”


Toisaalta Väänänen uskoo, että vanhemmille voi olla tunnustuksellinen valinta, osallistuuko lapsi seurakunnan vai kunnan toimintaan. Leikkituokion jälkeen lapset kokoontuvat vanhempineen ja mummoineen kynttilähartauteen, jonka aiheena on leipäsunnuntai.


Yppärilä kertoo, että tämän jälkeen on ohjattua toimintaa, tällä kertaa vesivärimaalausta, sekä yhteistä leikkiä. ”Muuten on vapaata osallistumista, ja isovanhemmatkin ovat tervetulleita.” Perhekerholla onkin kuusi vapaaehtoista ”kerhomummoa”, joista ovat nyt paikalla Leena Kangasharju ja Leila Kuukasjärvi.


Yppärilä pyytää mainitsemaan myös torstaiaamun avoimen päiväkerhon, johon on riittänyt vähemmän kävijöitä. ”Myös sinne ovat kaikki perheet tervetulleita. Toiminta on muuten samanlaista, mutta omat eväät tuodaan tullessaan.”

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot