Eturivissä hankkeen puuhamiehiä: innokas ostaja Janne Rautio (vas.), projektipäällikkö Janne Kurikkala, kunnanjohtaja Kari Jokela ja operaattori Netplazasta Jukka-Pekka Kivioja.

 

Merijärvellä valokuituverkon rakentaminen etenee suunnitellusti. Roudan sulattua kaapelin kaivaminen jatkuu Oulaisten suunnalta kohti kirkonkylää. ”Teimme sinne jo syksyllä liittymien ja teiden alituksia, joten työtä on nyt helppo jatkaa monen kilometrin matkalta”, kertoo Jokiverkko-osuuskunnan suunnittelija Veijo Luoma.


Merijärven taajaman runkoverkko on lähes valmis. Sen rakentamista helpotti ja kustannuksia laski yhteistyö sähköyhtiö Elenian kanssa. Kun Elenia kaapeloi suurjännitekaapeleita maahan, laskettiin niiden päälle myös metallittomat kuitukaapelit. Keskustaajaman lisäksi kuituverkko valmistui viime syksynä myös Pahkasalon tieltä kohti keskustaa.


Jokiverkko-osuuskunta rakentaa valokuitukaapelia Sieviin ja Merijärvelle. Neuvotteluja on käyty Alavieskan, Kalajoen ja Ylivieskan kanssa, joista viimeksi mainittu sanoi osakkuudelle ei-kiitos. Päätös valtuustossa oli niukka, 17-14. Alavieska on hankkeesta hyvin kiinnostunut, Kalajoella tehdään ensimmäisiä tunnusteluja.


Hankkeen projektipäällikkö Janne Kurikkala kertoo, että akuutein asia Merijärvellä juuri nyt ovat pihakuvat. ”Niitä pyritään saamaan aktivoitua, että pystymme suunnittelemaan kaivuutyöt järkevästi.” Pihakuvaan merkitään rakennukset sekä tiedetyt sähkökaapelien, viemäriputkien ja salaojien paikat.

 

Hinta kohosi


Kurikkalan mukaan hanke etenee kylittäin vaihtelevasti. Sievissä on kyliä, esimerkiksi Kukonkylä, jossa verkon liittymistaajuus lähentelee sataa prosenttia. Merijärvellä taajimmat liittymiset ovat Saukonperällä.


Merijärvellä kunta kustantaa jokaiseen talouteen sadan euron arvoisen liittymismaksun. Kuukausittaisesta käyttömaksusta huolehtii tietysti liittynyt kotitalous itse. Hinta on nousemassa alunperin ilmoitetusta kymmenellä eurolla 49 euroon kuukaudessa. ”Alunperin hartioiden (liittyvien kuntien määrä) piti olla isommat, mutta nyt vain kaksi kuntaa on käynnistänyt hankkeen. Mitä enemmän liittyjiä on, sitä alhaisemmiksi kustannukset jäävät. Hintahan voi vielä laskea hankkeen edetessä”, Kurikkala sanoo.


Ainakin valokuitu kiinnostaa. Sekä Sievissä aiemmin että nyt maanantai-iltana Merijärvellä järjestetyissä tilaisuuksissa tuvat täyttyivät. Kuulijoita oli reilusti yli sata, myös monelta muulta lähipaikkakunnalta.

 

”Oma vaikka lottovoitolla”


Yksi innokkaimmin hanketta odottavista on viiden kilometrin päässä taajamasta asuva ja etätyötä teknisenä dokumentoijana tekevä Janne Rautio. ”Sanoin aina, että jos voittaisin lotossa, niin ostaisin vaikka oman valokuidun.”


Yksinäisessä korvessa Alavieskantien suunnalla asuva Rautio kertoo, että yhteydet perukalla ovat heikot sekä puhelimella että mokkulalla. ”Varsinkin iltaisin ruuhkautuu. Perheen on vaikea katsoa nettiohjelmaa samaan aikaan, kun teen töitä. Ja käyttöohjevideoiden siirto mokkulalla on hidasta. Joutuu odottelemaan.”


”Tietysti kuidun kuukausihinta vähän tympii. Mutta kyllä valokuitu pidemmällä tähtäimellä on parempi systeemi”, Rautio korostaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot