Nuori pikajuoksulahjakkuus Elia Nevalainen käyttää harjoitteluunsa myös trampoliinia.

 

Viime kesänä SM-neloseksi juossut nuori pikajuoksulahjakkuus Elia Nevalainen aikoo petrata tulostaan tulevana kesänä. Elia on valmentautunut vuoden ajan säännöllisesti nivalalaisen, pitkään pikajuoksijoita valmentaneen Esko Pohjolan opeilla. 

 

”Ajat on paljon parempia, kun on oma valmentaja. Esko on karsinut virheitä pois. Lähtemisessä oli virheitä ja vähän tekniikassa,” Elia kertoo.
Nivalan ammattiopiston 60 metrin sisärata on tullut Elialle tutuksi. Juoksuajat ovat selvästi parantuneet.


”Valmentajan mukaan satasen aika nyt voisi olla reippaasti alle 12:n”, Elia kertoo. Viime kesänä SM-kisa-aika oli 12,13, jolla Elia jäi pronssista vain kymmenyksen. Tulevan kauden koitoksiin nuorimies lähtee hakemaan parempia aikoja ja tasoa. Päätähtäin on nuorten SM-kisa 15-vuotiaiden sarjassa.


Elian äiti, Karoliina Nevalainen kertoo, että pikajuoksun harrastaminen näillä lakeuksilla on yksinäistä puurtamista. Kotiseuran, Ylivieskan Kuulan, yleisurheilun perustreeneissä kyllä käy urheilijoita, mutta varsinaisiin lajikohtaisiin treeneihin ei kaveria tahdo löytyä. Treenikaverin puuttuminen syö helposti nuoren motivaatiota.

 

Kesä näyttää suuntaa


Elia pitää kuntoaan yllä käymällä keskimäärin kolme kertaa viikossa kuntosalilla sekä hyppimällä kotinsa takapihalle sijoitetulla, suurikokoisella trampoliinilla.
Elia on kuntoillut trampoliinilla 11-vuotiaasta lähtien. ”Se on käynyt treenistä hyvin, kun aikaisemmin ei ole ollut valmentajaa. Trampoliini on yksi treenimuoto, ja se sopii juoksijalle hyvin”, Elia kertoo.


Nuoren miehen pikajuoksuinnostus kasvoi koulun kisojen myötä. ”Olen harrastanut säännöllisesti kaksi vuotta. Koulun kisoista huomasin, että on lahjoja.”
Elia Nevalaiselle on kertynyt jo useampia piirin mestaruuksia. Yhdessä piirin kisassa hän jäi kakkoseksi, mutta silloin maaliviiva ylittyi vatsataudissa oksentaen.


Mistä poika on perinyt juoksijan lahjakkuuden? Lauri Nevalainen, Elian isä juoksee maratoneja, mutta ei kilpaile. Todennäköisesti lahjat periytyvät muutaman sukupolven takaa isän puolen suvusta. Elialla on neljä nuorempaa sisarusta, joista kaksi nuorinta ovat myös urheilusta kiinnostuneita.


Elia sanoo, että tuleva kesä ratkaisee aika paljon. ”Millä tasolla oikeasti olen ja mihin pystyn? Tuleva kesä näyttää sen.”
Peruskoulun jälkeen Elia suuntaa lukioon, mutta onko opinahjo urheilupainotteinen. Menestyminen pikajuoksussa suuntaa tätäkin valintaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot