Tästä pyörästä potkittiin vanne vinoon. Syynä olivat kaverusten keskinäiset kahnaukset.

 

Kevät ja lämpimät kelit lisäävät pyöräilyä, mutta valitettavasti myös pyöräilyn lieveilmiöitä. Juho Oksan koululla oppilaiden polkupyöriin on jälleen kohdistettu tahallista ilkivaltaa.
Vakavin tapaus sattui pari viikkoa sitten. Yhden oppilaan pyörästä oli koulupäivän aikana katkaistu käsijarrun vaijeri. Vaijeria ei saa edes aikuinen käsin revittyä, joten katkaisussa on täytynyt käyttää pihtejä.


Pyörän toinen jarru oli rikkoutunut jo aikaisemmin. Onni onnettomuudessa oli se, että oppilas huomasi rikotun käsijarrun eikä ehtinyt lähteä ajamaan jarruttomalla polkupyörällä.
Vt. rehtori Jarmo Mäkinen kertoo, että oppilaan vanhempiin oltiin yhteydessä, välituntivalvontaa tehostettiin ja oppilaille myös kuulutettiin päivänavauksen yhteydessä pyöriin kohdistuneista ilkiteoista. Rehtori pyysi oppilaita ilmoittamaan, jos ilkivallanteoilla oli silminnäkijöitä. Ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole ilmoittanut tai ilmoittautunut.


Myös koulun henkilökunta kävi tapauksen palaverissaan lävitse silminnäkijähavaintojen toivossa, mutta niitä ei ollut. Mäkisen mukaan välitunnit ovat valvottuja ja vähintään yhden valvojan tehtävänä on pitää silmällä myös pyöräparkkia. Kun yhdeltäkään, noin 400 henkeen kohoavasta koulun oppilas- ja henkilökunnasta ei tullut tapauksesta ilmoitettuja havaintoja, koululla on pohdittu myös sitä vaihtoehtoa, että ilkivaltaan syyllistyi joku ulkopuolinen oppituntien aikana.


Päivä sen jälkeen, kun käsijarrun vaijeri oli katkaistu, kaadettiin Juho Oksalla tahallisesti suuri määrä pyöriä nurin niin, että ainakin osasta rikkoutui osia, mm. ketjunsuojia.

 

Kamerat viimeistään syksyksi


Rehtori Mäkinen myöntää, että Juho Oksalla on vandalisoitu polkupyöriä aiemminkin. ”Sitä tapahtuu yleensä näin keväisin, kun pyöräily lisääntyy, samoin syksyisin koulujen alkaessa. Tavallisimmin ilkivalta on sitä, että renkaista päästetään ilmat pihalle. Joskus on hajotettu renkaita teräaseellakin.”


Tekijöitä on saatu harvoin vastuuseen ja korvaamaan aiheuttamiaan vahinkoja. Koululle on asennettu valvontakamerat, mutta niiden kuvaus ei yllä polkupyöräparkkiin asti.
Mäkinen ei usko, että ilkivalta kohdistuisi tarkoituksellisesti juuri tiettyjen oppilaiden polkupyöriin tai olisi pyörään kohdistettu kosto oppilaiden keskinäisten riitojen takia.
”Ennemminkin ne ovat sellaista, että lähettyvillä vain sattuu olemaan joku pyörä, jota sitten rikotaan.”


Käsijarruvaijerin rikkomista pidettiin Juho Oksalla niin vakavana, että tämän jälkeen koululle päätettiin asentaa kamerat, joilla pystytään valvomaan myös polkupyöräparkkia. Rehtorin mukaan kamerat pyritään asentamaan jo kuluvan kevään aikana.


”Harmi, ettei tätä saada loppumaan muutoin kuin kameroilla. Rahat niihin menevät tietysti koulun budjetista. Kamerat asentaa sama firma, jonka järjestelmät ovat jo lukiolla ja uudella uimahallilla. Samalla katsotaan, mitä päivitystä koulun noin 15 vuotta vanhat turvakamerat tarvitsevat”, Mäkinen kertoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot