Oulaistenkoski virtaa täysin vapaana, mutta jääpatoja kertyi alkuviikosta Irvansuvantoon, Hirsiperän sillan alapuolelle.

 

Maanantaihin mennessä Jokilaaksojen pelastuslaitos oli suojannut kaksitoista rakennusta kevättulvilta. Rakennuksia on jouduttu suojaamaan ja muitakin tulvatehtäviä suorittamaan eniten Alavieskassa ja Pyhäjoella. Akuutein tilanne maanantaina oli Kalajoen Letossa ja Pyhäjoen Pirttikoskella. Letossa oli ihmisiä ja rakennuksia veden saartamina, koska teitä oli veden peitossa jääpatojen takia.


Tulvien odottiin edelleen laajentuvan. Vesistöjen maksimikorkeuksia ei ole vielä saavutettu.
”Jäitä on liikkunut ja niitä on myös ahtautunut paikoilleen riskeiksi saakka. Edelleen poikki menneiden teiden huomioiminen on aiheuttanut toimenpiteitä”, kertoo Jokilaaksojen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Petteri Jokelainen.


Tulvien hoitamiseksi pelastuslaitos pyysi virka-apua puolustusvoimilta. Pelastuslaitos varautui jääpatojen purkamiseen räjäyttämällä, mutta tähän ei kuitenkaan ryhdytty. Jokelaisen mukaan puolustusvoimien virka-apua pyydetään uudelleen tarvittaessa.

 

Merijärven pohjoispuolella, Mehtäkylällä vesi tulvi jo tielle.


Alueen kaikissa joissa, Siika-, Pyhä- ja Kalajoessa, on selvästi tavanomaista korkeammat tulvaennusteet. Viikonlopun aikana jäät lähtivät liikkeelle yhä laajemmin myös loppuviikon parin sadepäivän takia. Jokiin muodostui myös suuria jääpatoja tulvaveden noustessa.


Jokelaisen mukaan pelastuslaitos on kohottanut toimintavalmiuttaan lisäämällä henkilöstöä ja hankkimalla lisäkalustoa. Tulvatilanteessa pelastuslaitoksen lakisääteisiä tehtäviä ovat esimerkiksi väestön evakuoiminen ja varoittaminen sekä vahinkojen rajoittaminen rakennuksia suojaamalla.


”Virtaavien vesien lähistöllä, jokivarsilla on oltava nyt hyvin varovainen. Erityisesti on valvottava lapsia”, Jokelainen muistuttaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot