Ylivieskalaisten Anna-Leena Hakalahden ja Esa Härmän perheelle Oulaskankaan synnytysten loppuminen olisi iso pettymys. ”Puoliso nimenomaan halusi tulla tänne synnyttämään”, Härmä painottaa. Uusperheen kuudes lapsi, poikavauva, syntyi maanantaina. Härmä epäilee, että päätöksen jälkeen matkasynnytykset lisääntyvät, samoin synnytysten käynnistämiset.

 

Oulaisissa ei aiota luovuttaa, vaikka Korkein hallinto-oikeus antoi maanantaiaamuna ratkaisunsa, jonka mukaan Oulaskankaan sairaalan synnytykset loppuvat kuluvan vuoden lopulla. Kaupunginjohtaja Hannu Kaartinen sanoo, että asiassa haetaan vielä poliittista ratkaisua.


Oulaskangas kuuluu viime kädessä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) vastuulle. Saarikko vieraili Oulaisissa viikko sitten maanantaina. Ministerin vierailusta kului tasan viikko siihen, että KHO antoi Oulaskankaalle kielteisen ratkaisunsa.


”Ministeri nimenomaan itse otti kaksi kertaa esille, että kun KHO:n päätös tulee, tämä sama porukka voi kokoontua uudelleen”, Kaartinen kertoo. Audienssia ministerin luokse pyydetään ensi tilassa ja Helsinkiin lähtee ylin kaupungin johto. Myös alueen kansanedustajia toivotaan ministerin pakeille.


”Pitää nyt selvittää kaikki keinot ja kääntää kaikki kivet. Tutkitaan, onko poikkeuslupa mahdollinen. Nyt on haettava poliittista ratkaisua”, Kaartinen korostaa.
Toinen Oulaisissa puhuttava seikka ovat OYS:in resurssit. ”Käsittääkseni sairaanhoitopiirillä ei ole nykyisellään edes resursseja ottaa vastaan tuommoista määrää synnyttäjiä”, Kaartinen sanoo. Viime vuonna Oulaskankaalla oli yli 900 synnytystä.


Ministeri Saarikon kanssa Oulaisissa vieraili yhtäaikaisesti Oulun sairaanhoitopiirin uusi johtaja, Ilkka Luoma. ”Hän ymmärsi hyvin Oulaskankaan sairaalan alueellisen merkityksen.”
”Meitä Oulaisissa Popsterin esittämät nimitykset Oulaskankaasta kuntoutussairaalana eivät tyydytä. Kainuussa ja Länsi-Pohjassa toimii synnytyssairaaloita paljon pienemmilläkin synnyttyjämäärillä”, Kaartinen muistuttaa.

 

Ratkaisu arvattavissa


Kaupunginjohtaja kuuli KHO:n Oulaskangas-päätöksestä heti maanantaiaamuna sairaanhoitopiirin hallituksessa istuvan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, Kai Pajalan kautta. ”Tosi ikävä päätös. Taas kerran on meidän on koottava voimat”, Kaartinen korostaa.


Toisaalta Kaartinen kertoo, ettei KHO:n ratkaisu yllättänyt. ”Arvasin, ettei KHO helposti kumoa hallinto-oikeuden päätöstä. Näytti siltä, että juna oli jo menossa siihen suuntaan: ollaan kuulevinaan, mutta sitten ei kuitenkaan välitetä. Tätäkö on Suomen keskittämispolitiikka? Haja-asutusalueille ei löydy puolesta puhujia”, Kaartinen purkaa pettyneenä.

 

Mikä riittää?


Vasemmistoliiton raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen otti ensimmäisenä kantaa KHO:n päätökseen ja kertoo järkyttyneensä. ”Synnytystoiminta on pyritty varmistamaan esimerkiksi kätilöiden koulutusta ja laitteita lisäämällä. Outoa ja epäjohdonmukaista on, että vaatimukset vain muuttuvat koko ajan. Voimmekin kysyä, eikö mikään riitä?” Hänninen kysyy.


Hän ei usko Valviran selityksiin synnytysturvallisuuden vaarantumisesta Oulaskankaalla. ”Olen ymmärtänyt, että Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista synnyttää. Tämä onkin täysin tuulesta temmattu väite, ja todelliset syyt synnytysten keskittämiselle ovat säästösyyt.”


Kansanedustaja Hänninen kertoo tilastoista, joiden mukaan matkasynnytyksiä oli vuonna 2016 Suomessa 92, enemmän kuin koskaan vuoden 1991 jälkeen. Hänninen kysyy, onko matkasynnytysten kasvulla yhteys siihen, että maassa on lakkautettu 25 synnytysosastoa vuoden 1990 jälkeen. ”Ministeri Saarikolla on valta muuttaa keskittämisen taustalla olevaa asetusta. Kysymys kuuluu, onko hänellä tahtoa tehdä se”, Hänninen sanoo.


Kansanedustaja Antti Rantakangas Haapavedeltä sanoo Hännisen tavoin, että Valviralle ei näytä riittävän sairaanhoitopiirin virkavastuulla teettämät puutteiden korjaustoimet. ”Raadollisesti asiassa on kysymys Pohjois-Suomen erva-alueen eri synnytyssairaaloiden kilpailusta”, Rantakangas epäilee.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot