Kenneliä ja koirahoitola Mehtäapua Oulaisissa pyörittävä Kari Hyytiäinen on myös kysytty tuomari koirakilpailuissa. Viime viikonloppuna Hyytiäinen kuvattiin tuomaroimassa Ahvenanmaalla. Kuvaan asettui myös Hittavainen.

 

Lemmikkieläimen, koiran tai kissan, saaminen omistajan loman ajaksi hoitoon tuottaa hankaluuksia alueellamme. Kunnat ovat velvollisia järjestämään karanneiden tai kadonneiden lemmikkien vastaanoton. Pidempiaikainen lemmikkien hoitaminen sen sijaan on yksityistä liiketoimintaa.


Eräs lukijamme Vihannista soitti kertoen, että joutui ottamaan oman koiransa Kalajoelle lomalle mukaan, koska Raahessa ei ole koirahoitolaa. Lähin hoitola olisi Siikajoella tai Oulaisissa. Kumpikin toimii pienimuotoisesti ja on usein täynnä.


Lomailu metsästysrotuisen koiran kanssa Kalajoella ei ollut soittajalle aivan yksinkertaista. ”Vasta kuudennesta majoituspaikasta annettiin lupa tuoda koira. Tämä siitä huolimatta, että oma karhukoira on hyvin kiltti ja siisti.”


Soittaja miettii, miten ja minne lemmikin saa hoitoon, jos ihminen sairastuu yllättäen. Kaikilla ei ole läheisiä, jotka voisivat ottaa lemmikin hoidettavaksi. Joskus ikäväksi vaihtoehdoksi jää lemmikin hävittäminen, varsinkin, jos omistajan sairastaminen on pitkäaikaista.


Kevään ja kesän suurten juhlien lähestyessä moni kaipaisi lemmikilleen myös lyhytaikaisempaa hoitoapua vaikkapa parin päivän ajaksi. Ruuhka-aikoina hoitoa ei ole tarjolla, sillä kiireimmät ajat varataan hoitoloista täyteen jo pitkälle ennakkoon.

 

Matkustelu näkyy


Kennel ja koirahoitola Mehtäavun yrittäjä Kari Hyytiäinen Oulaisista tunnistaa ongelman. ”Silloin kun Vihannista loppui koirahoitola, niin kyselyitä tuli esimerkiksi Vihannista ja Paavolasta. Oulun seudullahan on useitakin hoitoloita ja taitaa Pulkkilassakin olla. Mutta kyllä silloin noin vuosi sitten yksi reikä tähän toimintaan tuli”, Hyytiäinen uskoo.


Koska Mehtäapu toimii vain osa-aikaisesti, on hoidettavien koirien paikat pidetty vähäisinä. Sesongit erottuvat selvästi.


”Hiihtoloman ja pääsiäisen aikaan pitää myydä ei oota. Suviseurojen aika on sellainen, että paikkoja saisi olla vaikka kuinka paljon. Seurakävijät varaavat paikat tulevallekin vuodelle”, Hyytiäinen kertoo.


Kaikkiaan lemmikkien hoidattaminen on vilkastunut talouden kohentuessa. ”Ehkä siihen vaikuttaa sekin, että ihmiset tohtivat matkustella, kun on parempi aika”, arvelee Hyytiäinen.
Hän lisää, että jos resursseja olisi päivätyön ohella, niin paikkoja voisi lisätäkin. ”Sitäkin olen miettinyt, että kun eläkeikä lähestyy, pitäisikö heittäytyä pitämään koirahoitolaa puoliaikaisesti. Onhan tämä hyvin sitovaa toimintaa. Mutta toisaalta, kun itselläkin on koiria, on toiminta joka tapauksessa järjesteltävä”, Hyytiäinen pohtii.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot