Uusi alkoholilaki kasvatti panimoiden myyntiä vain vähän. Alkoholittomien juomien myynti jatkoi kasvuaan. Lonkeron ystävät ovat siirtyneet vahvempaan, kertoo Oulaisten S-marketin myymäläpäällikkö Henna Takalo.

 

Kauppojen hyllyille ei aiheutunut varoiteltua ryntäystä uuden alkoholilain astuttua voimaan vuoden alussa. Panimoliiton tuoreiden tilastojen mukaan oluiden ja muiden panimotuotteiden myynti kasvoi hyvin maltillisesti. Juomamyynti lisääntyi kuitenkin pääosin alkoholittomista juomista.


Panimojuomien myynti kasvoi hieman uuden alkoholilain jälkeen. Oluen, siiderin, long drink -juomien sekä virvoitusjuomien ja kivennäisvesien kotimaanmyynti oli 160 miljoonaa litraa tammi-maaliskuussa 2018.


Panimojuomien kokonaismyynti kasvoi melkein viidellä miljoonalla litralla, eli kolme prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
Alkoholijuomien yhteenlaskettu myynti sen sijaan pieneni. Panimoliitto pitää myös alkoholilakia vanhanaikaisesta. Liitto ehdottaa, että alkoholisäännökset voitaisiin sisällyttää erityislain sijaan yleislakiin.


Panimojuomien myynnin kasvu selittyy pääosin alkoholittomilla juomilla. Alkoholijuomista kasvoi vain long drink -juomien myynti. Sen sijaan kun ynnätään oluen, siiderin ja long drink -juomien myynti, saadaan selvästi laskeva suunta.


Erikoisoluet eivät houkutelleet kuluttajia odotetulla tavalla. Alkoholilaki ei siis tuonut mukanaan mitään suurta ryntäystä alkoholijuomahyllyille, kuten pahimmissa uhkakuvissa maalailtiin.
Lisäksi Panimoliitto ehdottaa, että kotimaisen oluen verotusta höllennetään, koska kotimaisella oluella on tärkeä työllistävä vaikutus niin kaupassa kuin ravintoloissa.


Vahvempi lonkero liikkuu


Oulaisten S-marketin myymäläpäällikkö Henna Takalo vahvistaa Panimoliiton tilaston. Alkoholittomat oluet ovat lisänneet suosiotaan jo viimeisen vuoden ajan. Alkoholilain muuttumista ei huomaa juurikaan muuten kuin laajentuneena valikoimana.


”Ehkä nelosolueeseen ei siirrytty niin kuin odotettiin. Mutta lonkeroissa eron huomaa. Eli neloslonkero liikkuu tosi hyvin. Kolmoslonkero on jäänyt hyllyn lämmikkeeksi”, Takalo vertaa.
Alkoholilaki ei näkynyt juomaosastolla alunperinkään. ”Ei hirveää ryntäystä tullut niin kuin valtakunnassa huudettiin, kun nelonen tuli kolmosen rinnalle”, sanoo Takalo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot