Antti Ritamäki vaalii vanhaa perinnettä ja juoksuttaa keväisin mahlaa kesämökkinsä koivuista.

 

Oulaistelaisella Antti Ritamäellä on jo vuosikymmenien kokemus mahlan juoksutuksesta ja sen käytöstä.
”Ei se vielä tule”, tuumaa Ritamäki, kun toimittaja kyselee, mahtaisiko mahlapullot olla jo koivun alla. ”Tuossa äitienpäivän aikaan voisi kokeilla. Se pitää koivun olla tulossa hiirenkorvalle.”


Ritamäki on huolellinen mahlan juoksutuksessa, ettei sokerineste valu parempiin suihin. ”Laitan gallonaan aina korkin tiukasti kiinni, ja letkun tiiviisti korkin läpi, ettei pääse muurahaisia astiaan.”


Ritamäki pistää koivun valumaan yön yli. Aamulla on kolmen, neljän litran gallona täynnä terveellistä mahlaa. Ritamäki valuttaa mahlan omista, kesämökkinsä koivuista. ”Aina samoista puista. Ei nuo näytä siitä huonoa tykkäävän.”


Mutta kaksi tärkeää niksiä täytyy mahlanvaluttajan muistaa, jotta koivu kestää käsittelyn. Reikää ei saa porata aivan puun sydämeen, keskelle. Kun mahla on juoksutettu, porausreikä tukitaan sopivan tiiviillä oksanpätkällä.


Juuri mahla sekä siihen keitetty kuusenkerkkäsiirappi ovat viime viikolla 77 vuotta täyttäneen Ritamäen terveyden salaisuuksia. Ritamäki kerää kuusenkerkät, siis uudet vuosikasvaimet, juhannuksen alla 7–10-senttisinä.


”Sulatan mahlaa pakasteesta ja keitän siinä kuusenkärkkiä, niin ei tartte sokeria. Sen yskänlääkkeen olen itse hyväksi hoksannut.” Maistuu muuten paremmalle kuin apteekin yskänlääke. Siinä on aito ja hieno metsän aromi.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot