Menestyvän yrityksen takana on jatkuva uudistuminen, uskoo tarjoushaukka Jorma Sepponen. Tarjoushaukka kiertää maata harvakseltaan. Lauantaina haukan saattoi kuitenkin bongata koeistumassa rottinkikeinuja Sarin Kalusteella.

 

Suomalainen on pihi ja säästeliäs. Hyvistä marjapaikoistakaan ei naapureille juuri huudella. Vertauskuva ei kuitenkaan päde kauppatavaraan, eikä varsinkaan nykyisenä someaikana.
Tarjoushaukka-Jorma kehottaa seuraamaan kauppojen tarjouksia netistä ja lehtien ilmoituksista. ”Ja kyllähän niistä joltakin aina kuuleekin. Sitten on oltava vain haukkana paikalla”, sanoo Tuurin kyläkauppa -ohjelmista tuttu Jorma Sepponen.


63-vuotias Alavudella asuva ja LähiTapiolassa asiakaspalvelijana työskentelevä Sepponen ajautui tv-työhön täysin sattumalta. ”Se oli eräs lauantaiaamu vuonna 2009, kun vaimo komensi, että lähe nyt jonnekin, kun hän siivoaa. Tapani mukaan menin Keskisille. Luulin joutuneeni jonkun polttariporukan keskelle, joka haastatteli mua, että mitä minä siellä teen. Sitten selvisi, että se oli pilottijakso tulevaa tv-ohjelmaa varten.”


Kamera ei ollut yli 20 vuotta kaitafilmausta harrastaneelle Sepposelle mikään kynnys. Hän vain vaihtoi puolta kameran takaa sen eteen.

 

Kannattaa tinkiä, muttei kaikesta

 

Myös Oulaisiin tarjoushaukka eksyi sattumalta.


”Olimme lomareissulla Turkissa. Tervehdimme Sepposta ruokajonossa ja menimme sitten syömään samaan pöytään. Siitä se tuttavuus lähti. Jorma kertoi, että on tulossa Kalajoelle, joten ehdotin, että siitä on lyhyt matka tänne”, kertoo Sarin Kalusteen Sari Halonen lauantaisen kauppatapahtuman taustoista.


Tarjoushaukka-Jorma metsästi oman parhaan tarjouksensa lennettyään vain eurolla Seinäjoelta Helsinkiin. Bussimatka lentokentältä keskustaan tosin maksoi kuusi euroa eikä palaamaan päässyt yhtä halvalla.


Sepponen kertoo perineensä nuukuuden isältään, joka oli niin kova tinkimään, että välillä oikein hävetti. ”Itsestäni tuli kyllä vielä pahempi”, Sepponen myöntää.
Tarjoushaukka antaa myös vinkit, kuinka säästää ostoksissa. Loppuunmyynneistä tai avajaisista saa parhaita tarjouksia. Kannattaa myös ostaa sesonkien ulkopuolelta: siis kesärenkaat talvella, lasketteluvälineet keväällä ja kesävaatteet syksyllä.


Tinkiminen on sallittua: minkä voi tinkiä, siitä ei tarvitse maksaa, on tarjoushaukan motto. Kannattaa myös seurata netti- ja lehti-ilmoituksia pidemmällä ajalla. Näin oppii tuntemaan hintatason ja pysyy tarjousten perässä.


Aivan kaikesta tarjoushaukkakaan ei tingi. ”En tingi ihmisten työpalveluista tai lääkkeistä. Eikä kauppiasta viitsi vetää ihan lihalle, senkin pitää pärjätä”, Sepponen muistuttaa.
Pieneltä paikkakunnalta ponnistava tarjoushaukka korostaa, että on ihan oikein maksaa paikkakuntalisää. ”Maksan sen itsekin ihan mielellään, että palvelu säilyy paikkakunnalla.”

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot