Tällainen roskamäärä löytyi pellolta vain puolen kilometrin matkalta. Pellolta kerätään heinää eläimille, mutta myös leipävehnää ihmisille. (Kuva: Vesa-Matti Keisa)

 

Maastoon jätetyt roskat voivat vahingoittaa vakavasti luonnoneläimiä, ulkona liikkuvia lemmikkejä ja laiduntavia tuotantoeläimiä. Useita nautoja kuolee Suomessa pelloille heitettyjen ja rehun sekaan silppuuntuneiden alumiinitölkkien jouduttua niiden ruoansulatuskanavaan.


Asia on ajankohtainen, sillä rehunteko käynnistyy pian pelloilla. Nykyisissä rehuntekolaitteissa on metallitunnisteet. Ne eivät kuitenkaan reagoi alumiiniin. Naudan vatsaan voidaan syöttää magneetti. Se ei kuitenkaan tartu alumiiniin. Terävä esine aiheuttaa naudalle sisäisen verenvuodon, johon eläin kuolee. Muukin vierasesine haittaa eläinten ruoansulatusta. Syötynä muovi aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran.


Oulaisten seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merja Rautio kertoo, että paikallisilta viljelijöiltä tulee palautetta roskasta. ”Jostakin niitä alumiinisia olut- ja limsatölkkejä päätyy sellaisillekin pelloille, jotka eivät edes sijaitse tien varressa”, Rautio ihmettelee.


Eläinsuojeluneuvoja Heikki Mehtätalo tietää syyksi ihmisten piittaamattomuuden. ”Nykypäivän ihminen on niin kaukana luonnosta, ettei piittaa mistään”, Mehtätalo arvelee.

 

Pahvimuki ei hajoa


Merijärvellä asuva Rautio kertoo keränneensä yhdessä perheen kanssa roskia kantatien varrelta. Yksistään kahden kilometrin matkalta roskaa kertyi yli kaksi muovikassillista. ”On hankala ymmärtää, minkälaiset tavat niillä ihmisillä on, jotka heittävät surutta ulos kaiken, mitä autossa on syöty ja juotu. Miksi autoissa ei ole roskapusseja?”


Siivoustalkoissa löytyy kaikenlaista rikkinäisistä käynnyköistä pitsalaatikoihin. ”Pahvisia kahvimukeja oli paljon. Luulevatko ihmiset, että ne hajoavat? Pahvimukissa on muovipäällyste”, Rautio muistuttaa.


Harva tupakoitsija ajattelee, miten pahaa jälkeä saavat aikaan myös muovista valmistetut tupakantumpit. Ne kostuvat ja erehdyttävät kalat ja linnut syömään. Tupakantumpit eivät hajoa elimistössä. Ne aiheuttavat eläimessä kylläisyyden tunteen, jolloin eläin nääntyy nälkään vatsa täynnä muovia.


Ongelmia vesistöissä


Kaikesta ympäristöön heitetystä roskasta aiheutuu lyhyt- tai pitkäaikaisia haittoja. Eläimet voivat erehtyä nielemään houkuttevalle haisevaa muovia, pulloja ja tölkkejä tai eläin sotkeutuu muoviin. ”Jos esimerkiksi siilin pää jää kiinni tölkkiin, se nääntyy nälkään”, Rautio sanoo.


Hän huomauttaa myös, että esimerkiksi lääkeaineista, hormoneista tai polttoaineista aiheutuu vesistöihin pitkäaikaisvaikutuksia, joita kaikkia ei edes tunneta. Ne voivat muuttaa vesieliöiden syömis- ja lisääntymiskäyttäytymistä.


Pakkausjätteet on luonnossa samoillessa ehdottomasti laitettava asianmukaisiin roska- tai kierrätysastioihin. Lasipullot sekä lasiset ja metalliset säilyketölkit on nekin toimitettava keräysastiaan.


Erityisen vahingollisia luonnonvaraisille eläimille ovat vesikasvillisuuteen kiinni jääneet ja rannoille hylätyt kalastustarvikkeet: siimat, uistimet ja ongenkoukut. Siimoja takertuu lintujen kauloihin, nokkaan, jalkoihin ja muualle kehoon. Ne voivat amputoida jalan tai hangata ihon vereslihalle. Linnuista osa kuolee rannoille siimojen vankina.


Jokaisen luonnossa liikkuvan on syytä noudattaa mottoa: kaikki, minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat varmasti kantaa myös sieltä pois.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot