”Nämä minä ainakin tunnen”, sanoi viidenkymmenen vuoden päästä vanhoja luokkakavereita tavatessaan rovaniemeläinen Vilho Törmikoski. Vilhon vieressä vaimo Maarit, jota kättelemässä Rauni Ikonen. Vilho tunnisti kaksoset Ritva Niirasen ja Marketta Vatjus-Anttilan.

 

Kukas se sinä olitkaan, oli yleisin kysymys lauantaina Raahen Vihannissa olympiavuonna 1952 syntyneiden tavatessa toisiaan 50 vuoden jälkeen. Kyseessä oli Vihannin kirkonkylän kansalaiskoulusta vuonna 1967 valmistuneiden tapaaminen. Se järjestettiin pienimuotoiseen tilaisuuteen hyvin sopivassa ja pieteetillä kunnostetussa paikassa, paikallisella työväentalolla.


Iloiseen jälleennäkemiseen saapui yli 20:sta tuolloisesta oppilaasta suurin osa, eli 15 henkeä. Kolme vuonna 1967 valmistuneista oli kuollut. Osa oli estynyt saapumasta päällekkäisyyksien vuoksi.


Tapaamisen tunnelma oli lämminhenkinen ja iloisen yllättynyt. Tunnelma vapautui varsinkin sen jälkeen, kun jokainen oli kertonut lyhyesti, miten elämä oli itse kutakin kuljettanut viimeisen 50 vuoden aikana. Osa tapasi toisensa uudelleen todellakin vasta nyt, yli 50 vuoden jälkeen. Esittäytymiskierros ja erityisesti naisilla tyttösukunimen kertominen tulivat siis enemmän kuin tarpeeseen.


Joukossa oli kuitenkin sisarukset, Marketta ja Ritva, joista Marketta on nykyiseltä sukunimeltään Vatjus-Anttila ja Ritva Niiranen. ”Kyllähän minä Mämmelän sisarukset muistan”, tuumasi moni vielä vuosikymmenien jälkeenkin.


Muistamista helpotti luonnollisesti se, että sisarukset olivat luokkansa, elleivät koko kansalaiskoulun, ainoat kaksoset. Osa tiesi senkin, että toinen kaksosista, Ritva, meni myöhemmin naimisiin luokkakaverinsa ja yhtä aikaa kansalaiskoulusta valmistuneen Juha Niirasen kanssa. Kauimmaiset osallistujat olivat Rovaniemeltä saapunut Vilho Törmikoski ja Matias Lumijärvi Sastamalasta.

 

Idea todeksi


Se, että kansalaiskoulusta valmistuneet koottiin yhteen kaikkien entiselle kotipaikkakunnalle Vihantiin, oli tapaamiseen osallistuneen Antti Pekkisen idea. ”Järjestin muutamia vuosia sitten vastaavan 40-vuotistapaamisen Kempeleen ammattikoulusta valmistuneille”, puheliaat karjalaisjuuret omaava Pekkinen kertoo.


”Kiinnosti nähdä, miten aika on meitä murjonut. Ja näyttäähän tuota harmaata väriä ilmestyneen vuosien saatossa”, Pekkinen tuumailee entisten luokkakaveriensa hiuksia tai kaljuja tarkastellessaan.


Muut järjestelytoimikunnan jäsenet olivat Niirasen pariskunta ja Marketan kaksossisar Ritva, Leo Lomu sekä Rauni Ikonen, omaa sukuaan Kaurala. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, voisi todeta tässäkin tapauksessa, sillä Pekkisen mukaan idea tapaamisesta lausuttiin ääneen ensimmäisen kerran jo kuudetta vuotta sitten. Kaikkien kutsumiseksi nähtiin paljon vaivaa ja tehtiin suuri pohjatyö.


Kutsuvieraana puheenvuoron käytti Vihannin entinen kunnanjohtaja, Raahen kaupunginlakimies Leena Mikkola-Riekkinen. Hän työskentelee nykyisin projektipäällikkönä maakuntauudistuksen sopimustoimintojen parissa. Mikkola-Riekkinen kertoi tilaisuudessa Raahen kaupungin tuoreimmat kuulumiset ja kehitysnäkymät.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot