Vihantilainen Esko Turpeinen on myynyt vuosikymmenien varrella monenlaisia markkinatuotteita, nykyisin savustettua kalaa.

 

Markkinoiden suosio ei näytä hiipuvan ainakaan, jos asiaa katselee vihantilaisittain. Lauantaiset, 39. markkinat kokosivat väkeä Vihantiin niin, että keskuskadun ympäristössä oli puolen päivän parhaimpaan aikaan parkkipaikoista pulaa.


”Kyllä markkinat näin pienessä maalaispitäjässä on merkittävä asia. Markkinoilla aloitetaan kesä, ja sehän on vuoden kohokohta”, vakuuttaa järjestäjien puolesta Vihannin yrittäjien uusi puheenjohtaja Leena Koskela.


Markkinamyyjiä oli saapunut paikalle viitisenkymmentä. Tarjolla oli markkinoiden tapaan lähes kaikkea: leivästä ja leivonnaisista vaatteisiin, koruihin, karkkiin ja tietysti markkinamakkaraan. Lapsille oli oma pisteensä pomppulinnoineen ja junaratoineen. Musiikista vastasivat innokkaat karaokelaulajat.


Kalakauppaa ajankuluksi


Yli 30 vuotta sitten Kemistä Vihantiin muuttanut Esko Turpeinen kertoo myyneensä markkinoilla vuosien varrella vaikka ja mitä, ainakin rottinkia, kalusteita ja kaljaa baarista.
”Tätä kalahommaa olen vetänyt parikymmentä vuotta. Ostan kalat kalastajilta Raahesta, Iistä ja Oulunsalosta ja osan tukkuliikkeen kautta”, Turpeinen kertoo.


Hän lisää, ettei nyt jo 72 vuoden ikään ehdittyään kierrä markkinoita enää yhtä tiiviisti. ”Mutta silloin tällöin käyn ajankuluksi, kun ei osaa sohvan pohjalle jäädä. Itse totuin jo 6-vuotiaana työhommiin. Ei silloin lapsityövoimasta mitään puhuttu. Isän kanssa oli mentävä metsätöihin puita parkkaamaan.”


Sää suosi sankoin joukoin paikalle saapunutta markkinakansaa. Koskela muistelee, että perinteiseen tapaan toukokuun kolmantena lauantaina järjestetyillä Vihannin markkinoilla olisi satanut vain kerran.


Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien 80-vuotisen juhlavuoden kunniaksi markkinoiden juhlapuhuja oli PPY:n puheenjohtaja Jussi Riikonen. Vihannin yrittäjien teltalla pääsi jututtamaan myös PPY:n omistajanvaihdospalveluista vastaavaa Paula Pihlajamaata.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot