Yksinäinen susi kävi lähimmillään vain kymmenen metrin päässä Tea ja Esa Lumijärven talosta Vihannin Kinttukankaalla. (Kuva: Tea Lumijärvi)

 

Yksinäinen susi tuli lähimmillään noin kymmenen metrin päähän omakotitalosta Vihannin Kinttukankaalla. Suden vierailu tapahtui viime tiistaina iltakahdeksan jälkeen.
Kinttukankaalla asuva Tea Lumijärvi kertoo olleensa perheen Miisu-kissan kanssa pihalla ja maalanneensa lautoja, kun hän äkkiä havahtui kissan outoon käytökseen.


”Kissa tuli luokseni karvat pystyssä ja selkä köyryssä. Ensin ajattelin, että se on nähnyt jäniksen. Seuraava ajatus oli, että ei voi olla jänis, koska niitä kissa on nähnyt ennenkin eikä reagoisi noin. Kurkkasin ladon takaa, ja siinä se susi oli”, Lumijärvi kertoo.


”Mikä tuo on, oli ensimmäinen reaktio”, Tea sanoo, ”vaikka kyllä sitä kuitenkin heti tajusi, että nyt on susi meidän pihalla.”
Lumijärvi kertoo ryhtyneensä huutamaan, kiljumaan ja karjumaan eläimen karkottaakseen. ”Mutta ei se tehnyt elettäkään mihinkään suuntaan. Lähdin juoksemaan paniikissa sisälle. Mielessä kävi, kuinka nopeasti susi liikkuisi, jos se ryhtyisi etenemään.”


Sisällä odotti Lumijärven aviomies, Esa, joka oli nukuttamassa perheen kaksivuotiasta tytärtä ihmetellen Tean mekastusta. Tea rohkaistui vielä toistamiseen ulos kaapatakseen sisälle kissan, joka ei kutsusta huolimatta sisälle tullut.


Pariskunta tarkkaili sutta ikkunasta yhteensä noin parinkymmenen minuutin ajan. Vasta kun Tea ryhtyi valokuvaamaan eläintä pesuhuoneen ikkunasta käsin, susi poistui pihalta rauhallisesti astellen.


Lumijärvet ilmoittivat havainnosta naapurustoon. Seuraavan kerran susi nähtiin ylittämässä Kinttukankaantietä matkalla Vihantiin päin. Lumijärven talolta on 300 metrin matka Ouluntielle.
Lumijärvet ilmoittivat susihavainnosta seuraavana päivänä myös Vihannin petoyhdysmiehelle Ilkka Törmikoskelle, jonka mukaan vastaavia havaintoja ei ole lähiaikoina tehty.


”Kyllä siinä olisi isompi mieskin säikähtänyt, jos olisi sutta maalipensseli kädessä katsellut”, Lumijärvi sanoo jo huojentuneena. Hän lisää, että perheessä on ryhdytty varotoimiin vastaavan kohtaamisen välttämiseksi. ”Kieltämättä se vei turvallisuuden tunteen kotipihasta. Ollaan nyt katselemassa sopivan rotuista koiraa pihalle”, Tea Lumijärvi kertoo.

 

Kevät sekoittaa


Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola Rovaniemeltä sanoo, että suden tuleminen noin lähelle pihapiiriin päivänvalossa on harvinaista. Kevät ja ehkä suden kiinnostus saada kissasta välipala saattaa kuitenkin selittää sen käyttäytymistä.


“Viime kesän pennut on karkotettu ja etsivät nyt omia tanhuvia lisääntymiseen. Vieraalla alueella ne ovat pallo hukassa ja saattavat eksyä pihapiireihin ja asutuksen keskelle. Ehkä jotakin kiinnostavaa hajua on tullut jostakin tai sitten se on eksynyt muuten vain pöljyyksissään”, Kojola sanoo.


Hän pitää erittäin epätodennäköisenä sitä, että susi enää koskaan palaisi samalle paikalle. Toisaalta Kojola varoittaa, että jos sama yksilö palaa vielä johonkin pihapiiriin tai ihmisten läheisyyteen, on ryhdyttävä toimenpiteisiin. “Jos se tilanne toistuu, niin se on suden käyttäytymishäiriö. On harvinaista, että susi on noin pelottomasti pihassa.”

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot