Kansansääennustuksen hallitseva suomenmestari Aarne Juhonsalo ennustaa lämmintä kesää.

 

Oulaistelainen todella pitkän linjan sääprofeetta Aarne Juhonsalo on voittanut kansansääennustuksen SM-mestaruuden. Mestaruus julkistettiin viime lauantaina Siikajoella, Ruukin Hevoskeskuksella. Juhonsalo voitti talvisään 2017 - 2018 ennustamisen mestaruuden 14 pisteellä. Toiseksi sijoittui Eero Könönen Reijolasta 12 pisteellä ja kolmanneksi kiri Unto Riihiluoma Vanhakylästä yhdeksällä pisteellä.


Kisaan osallistui tänä vuonna kymmenen pitkän linjan sääennustajaa ympäri Suomen. Samat kolme mitalistia ovat osallistuneet myös kesäsään 2018 ennustamiseen. Kesäsään ennustuksen voittajat julkistetaan virallisesti vasta syyskuussa.


Juhonsalo ennustaa kesästä lämmintä. Hän ennusti toukokuusta tavallista lämpimämpää, ja ainakin tämä osui kohdilleen. Myös juhannuksesta on tulossa Juhonsalon mukaan lämmin.
Kesäsäätä ennustettaessa sääprofeettojen pitää tietää lisäksi Erkin päivän 18.5., Johanneksen 25.6., Jaakon 25.7. ja Perttulin 24.8. päivän sää. Kaikille näille päiville Juhonsalo on ennustanut lämmintä, mutta elokuun Perttulina on pilvisempää ja sataa vähän.


Talvisään ennustus osui Juhonsalolta erinomaisen hyvin. Hän ennusti tavallista lauhempaa ja runsaslumisempaa talvea. Lisäksi hän onnistui määrittelemään aika lailla kohdilleen joulupäivän sään, talven kovimman pakkaspäivän ja ensimmäisen suojasääpäivän.

 

Perinteen ylläpitoa


Ruukin kisajärjestäjät harmittelevat sitä, että kansansääennustajien joukko harvenee, eikä uusia osallistujia kisaan juurikaan ilmoittaudu. Suuri menetys SM-kisoille oli, kun yksi pitkäaikaisimmista ja menestyksekkäimmistä kisaajista, Isonkyrön sääprofeetta Juhani Luoma, poistui keskuudestamme huhtikuussa.


Oulaistelainen Juhonsalo kertoo osallistuvansa kansansääennustuksen SM-kisaan vaaliakseen perinteitä. ”Pitää koittaa pitää näitä vanhoja perinteitä yllä”, Aarne korostaa.
Kansansääennustuksen kokonaistilastossa Juhonsalo pitää kakkostilaa, sillä hän on voittanut kisan aiemmin vuonna 2006 ja pitää hallussaan myös kahta kakkossijaa.


Ruukin kyläyhdistys on järjestänyt kilpailua vuodesta 2005 lähtien. Kilpailun tuomarina toimii ylimeteorologi Alberto Blanco Ilmatieteen laitokselta Rovaniemeltä. Kilpailu on kutsukilpailu, jossa ennustajalla on oltava jokin menetelmä, jota hän ennustetta tehdessään noudattaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot