Riikka ja Milla ottavat seitsemän kiloa painavan peiton päälleen silloin, kun olo on ahdistunut tai turvaton ja unensaaminen vaikeaa. Painopeiton vaikutus on rauhoittava ja rentouttava.

 

Painopeitosta odotetaan uutta hyvinvointihittiä, vaikka painavan peiton käyttäminen ei mikään uusi keksintö olekaan. Käyttäjien kokemukset painopeitosta ovat lupaavia. Sen on todettu rauhoittavan levotonta ja auttavan univaikeuksissa.


15-vuotiaan Riikan ja 17-vuotiaan Millan kokemukset painopeitosta ovat myönteisiä. Tytöt kertovat, että peitto tulee kääräistyä hartioille silloin, kun olo on ahdistunut ja keho ja mieli kaipaavat turvallisuuden tunnetta.


Tytöt ovat käyttäneet painopeittoa myös nukahtamisvaikeuksiin. ”Se rentouttaa ja tulee turvallinen olo, kun se on niin painava ja menee lähelle ihoa”, Riikka erittelee tuntemuksiaan.
Painopeittoja valmistaa ylivieskalaisyritys, Tekstiimi Oy. Yrittäjä Helena Vähäkangas kertoo, että idea peiton kehittämiseen lähti paikallisesta, Joukahaisen päiväkodista, jonka aiempi, erityislapsille käytetty painopeitto oli hiekkatäytteinen ja muhkurainen.


Vähäkangas kertoo, että tuotekehitys oli oma prosessinsa, sillä uuden peiton laatuvaatimukset olivat kovat. Sen piti olla samalla painava, mutta myös notkea. Peiton piti olla myös pestävissä ja allergisoimaton. Uuden peiton suunnitteluun osallistui päiväkodin henkilökunnan lisäksi toimintaterapeutti.


”Kokeilimme kaikenlaista kumilärpykkää, silikonia ja sitä hiekkaakin. Ratkaisu löytyi medigrane-painorakeesta, joka on elintarvikekäyttöön valmistettua muovia”, Vähäkangas kertoo. 5–20 kiloon painavat peitot ommellaan ruutu ruudulta käsityönä.

 

Myös terveille


Tyypillisimmät painopeiton käyttäjät ovat erilaisista keskittymisvaikeuksista, autismista tai kehitysvammasta kärsivät lapset. Se sopii hyvin myös muistihäiriöisten vanhusten yöaikaisen levottomuuden rauhoittamiseen.


Vähäkankaan mukaan peittoa on käytetty mm. vapinan hillitsemiseen neurologisissa sairauksissa. ”Terveille ihmisille siitä voi olla apua unensaantivaikeuksissa, stressitilanteissa, fyysisestä rasituksesta palautumisessa ja tietysti myös levottomille jaloille”, Vähäkangas kertoo.


Painavin peitto on 20-kiloinen, jota käytetään psykiatristen sairaaloiden suljetuilla osastoilla. ”Peitto ei ole kuitenkaan rajoittamis- tai vangitsemiskeino. Sen kriteeri on, että henkilö voi ottaa sen itse pois päältään”, Vähäkangas korostaa.


Painopeittoa käyttävät lisääntyvästi myös luontaishoitajat, vyöhyketerapeutit ja kosmetologit, koska sen on huomattu rentouttavan asiakkaita hoidettaessa.
Nuorten psykiatrisesta kuntoutuksesta vastaavan Coronaria Sähäkkä Oy:n vastaava ohjaaja Mari Rautiola kertoo, että painopeittoa käytetään mm. musiikin ja hierontapallon ohella yhteisissä rentoutushetkissä.


”Meillä se on aina sohvan nurkassa saatavilla. Sitä käytetään yhtenä muista keinoista, kun harjoitellaan oman tunnetilan hallintaa. Univaikeuksiinkin sitä on tarjottu. Se sopii hyvin myös tilanteisiin, jos ei halua toisen ihmisen kosketusta. Turvallisen kehontuntemuksen kautta mielikin rauhoittuu”, Rautiola kertoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot