Kansanedustaja Tytti Tuppuraista (sdp) oli saapunut kuuntelemaan paikalliset demarivaltuutetut varajäsenineen. Heistä kuvassa oikealla Jari Männikkö. Tuppurainen kritisoi voimakkaasti sekä hallituksen harjoittamaa epätasa-arvoistamisen politiikkaa että tulevaa sote-uudistusta.

 

Oululaisen, SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen lauantainen vierailu Oulaisiin sote- ja maku-uudistusasioissa osui yllättäen kuin nappi silmään. Kokoomuslainen valtiovarainministeri Petteri Orpo oli todennut tuoreeltaan Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että lokakuulle suunnitellut maakuntavaalit siirtyvät.


Syyksi ilmoitettiin oikeuskanslerin viraston kannanotto, jonka mukaan maakuntalakien valmistumisesta on vaaleihin oltava aikaa vähintään puoli vuotta. Nykyisellä valmistelukiireellä tämä vaatimus ei täyty.


Tuppuraisen oma kannanotto vaaleihin kuultiin samantien. Hän olisi valmis yhdistämään ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaalit sekä toukokuun eurovaalit. Kenties ensi keväänä voitaisiin Tuppuraisen mukaan juhlia ”kansanvallan kolmoisjuhlia” järjestämällä yhtä aikaa myös maakuntavaalit.


Demareiden näkemys maakunta- ja sote-uudistuksesta on selvä. Laaja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan uudistus on tehtävä, mutta demarit eivät kannata keskustan uudistukseen esittämiä rönsyjä. Uudistuksen ulkopuolelle olisi jätettävä palo- ja pelastuslaitos, lomituspalvelut ja ympäristöterveydenhuolto.

 

Sossut puuttuvat


Tuppurainen kritisoi ankarasti myös sosiaalipalvelujen unohtamista. ”Uudistuksella lisätään yksityisiä lääkäriasemia. Mitään sotekeskuksia ei tule. Perusterveydenhuollon lääkäripalvelut kyllä tarjotaan, mutta missä ovat sosiaalityöntekijät? Sanotaan, että heidät jalkautetaan sotekeskuksiin, mutta ei ole olemassa mitään jalkautettuja sosiaalityöntekijöitä. Sosiaalityön voi tarjota vain julkinen sektori”, Tuppurainen korostaa.


Terävää kritiikkiä demareiden suunnalta tulee myös uudistuksen kustannuksista. Tuppurainen väittää, että tavoitellun kolmen miljardin säästön sijasta sosiaalikeskusten perustaminen ja valinnanvapaus maksaa vähintään saman summan lisää. ”Orpo tunnusti, että uudistuksen tarkoituksena on parantaa palveluita, ja se maksaa.”


Kärkevimmillään Tuppurainen kohdistaa uudistusten kritiikkinsä sanomalla, että keskustan tavoitteena on saada maakunnat haltuunsa ja kokoomukselle tärkeää on vain omien sidosryhmiensä palvelu, eli rahan siirto suurten yksityisten terveydenhuoltoalan jättien taskuun valinnanvapauden myötä.


Uusissa kannatusgallupeissa selvästi asemiaan parannellut SDP on jo käynnistänyt eduskuntavaalityönsä. Sen terävin kärki kohdistuu hallituksen harjoittamaan eriarvoistamisen politiikkaan.
”Köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu. Kelan tutkiessa kotitalouksien tuloja selvisi, että neljässä alimmassa tuloluokassa keskitulo on vähentynyt. Samaan aikaan hallituksen harjoittamat leikkaukset eivät kohdistu parhaiten tienaaviin. Päinvastoin heille hallitus on tarjonnut veronkevennyksiä, joilla ei ole työllisyysvaikutuksia. Näitä ovat metsälahjavähennys, yrittäjävähennys ja suurten perheyritysten perintöverohuojennus”, Tuppurainen sanoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot