Toisin kuin kotoiset ja arat metsähanhi ja merihanhi, valkoposkihanhi ei juuri ihmistä pelkää.

 

Niin kanadanhanhi kuin valkoposkihanhi ovat varsin lyhyessä ajassa valloittaneet melkein puolet Suomea. Vanhemmat lintuharrastajat muistavat vielä ajan, jolloin nämä vieraslajit rupesivat lähes samaan aikaan asuttamaan eteläisen rannikon pieniä saaria ja luotoja. Nykyisin niin kanadanhanhea kuin valkoposkihanhea voi tavata liki koko Suomen rannikkoalueella.


Valkoposkihanhi on myöhäinen muuttaja. Muutto painottuu toukokuun lopulle. Vuosi vuodelta yhä useampi valkoposkihanhi jää pesimään Suomeen. Nykyisin valkoposkihanhea, kuten myös kanadanhanhea, voi tavata entistä useammin pesimäaikana myös sisämaan järvillä.


Valkoposkihanhien muutto on perinteisesti jatkunut Kaakkois-Suomen seuduilta suoraan Venäjälle. Nyt yhä runsaammat valkoposkihanhiparvet laiduntavat muutolla Kaakkois-Suomen pelloilla. Parvissa saattaa olla jopa tuhansia lintuja.


Liekö kannan kasvuun syynä Karjalan rapistunut maatalous ja metsittyneet pellot. Valkoposkihanhi näyttää viihtyvän Suomessa ja pesiviä lintuja tuntuu olevan vuosi vuodelta yhä enemmän.

 

Teksti ja kuva: 
Jarmo Vacklin

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot