Vasta 13-vuotias Vilho Arvio myy jäätelöä Koskikioskissa. Vilho lienee Oulaisten nuorin yrittäjä, minkä mahdollisti 4H-yrittäjyys.

 

Oulaisten Koskikioskissa palvelee kesän ajan reipas ja asiakasystävällinen nuorimies. Kyseessä on vasta 13-vuotias Vilho Arvio, joka halusi jäätelömyyjän hommasta kesätyön itselleen.
”Olen haaveillut kohta seitsemän vuotta tästä, eli siitä asti, kun isälläni Lasse Arviolla ja äidillä Marjo-Riitta Rytingillä oli tässä karkkikauppa”, Vilho kertoo.


Nuorimies myy kioskissa pehmiksen, jäätelötötteröiden ja pirtelön lisäksi metrilakua. Vilhon kevät onkin ollut kiireinen, sillä kioski avautui jo ennen koulujen loppumista. ”Tulin heti koulun jälkeen tähän”, Vilho kertoo.


Poika joustaa aukioloajoissa. Esimerkiksi viime perjantaina asiakkaat päättivät sulkemisajan. ”Piti laittaa kiinni seitsemältä, mutta sitten meni kahdeksaan, kun asiakkaita tuli”, Vilho kertoo. Lämmin toukokuu onkin antanut nuorelle 4H-yrittäjälle hyvän alun jätskikauppiaana. Joskus Vilhoa tuuraa isosisko Seena, joka hänkin on nuori 4H-yrittäjä ja valmistunut liikunnanohjaajan peruskurssilta.


Myös oulaistelaiset 15-vuotiaat nuoret Veeti Anttila ja Samu Mäyrä perustivat yrityksen 4H:n avulla, koska halusivat työkokemusta ja hiukan rahaa. Pojat leikkaavat ruohoa, kitkevät kukkapenkkejä ja tekevät muita pihatöitä. Traktorityötkin luonnistuvat.

 

Apua järjestöltä


4H-yrittäjäksi voivat ryhtyä 13–28-vuotiaat. Yrittäjyyttä voi kokeilla harrastuksena ja toimia 4H-yrittäjänä haluamansa ajan, esimerkiksi pari kuukautta kesällä.
4H-yrittäjä on järjestön jäsen ja sitoutuu sen arvoihin. Järjestö nimeää nuorelle oman yritysohjaajan ja tarjoaa apuaan. Myynti voi olla korkeintaan 7000 euroa vuodessa. Nuori voi saada yrittäjyydestä myös opintopisteitä ja osallistua valtakunnalliseen 4H-yritysten kilpailuun.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot