Maa- ja kotitalousnaisten pisteellä olivat esittelemässä Maija Ojalehto (oik.), Kalle Hellström ja Merja Talvitie.

 

Jokainen suomalainen heittää vuosittain roskikseen 20–25 kiloa ruokaa. Rahana se tekee 125 euroa hukkaan. Ruokahukassa myös ympäristö häviää moninkertaisesti, sillä tuotantovaiheessa ruoka kuluttaa ympäristöä saati sitten roskikseen päätyessään.


Maa- ja kotitalousnaiset haluavat herätellä huomaamaan, miten ruokahukka saadaan ruotuun. Suurin hukka syntyy juuri kotitalouksissa, enemmän kuin kaupassa, teollisuudessa tai suurkeittiöissä.


Elintarvikeasiantuntija Maija Ojalehto Oulun maa- ja kotitalousnaisista kehottaa jo kauppaan lähtiessä välttämään ostamasta ylimääräistä. Jos ruokaa jää aterialta, sen voi pakastaa tai jäähdyttää ja syödä seuraavana päivänä.


”Parasta ennen ei tarkoita, että ruoka on syömäkelvotonta, jos se on säilytetty oikein”, Ojalehto muistuttaa. Moni heittää esimerkiksi kananmunat pois päiväyksen takia. Ne on parempi kuitenkin testata vedessä. ”Syömäkelpoinen kananmuna painuu pohjaan ja pilaantunut kelluu”, Ojalehto vinkkaa.


Suurin ruokahukka syntyy leivästä, vihanneksista ja maidosta. Kuivahtanut leipä käy lämpimiksi voileiviksi tai murskattuna ruismarjapuuroon. Kasviksista poistetaan nahistuneet osat ja käytetään soseutettuina keittoon. Kahviakin kannattaa keittää vain sen verran kuin sitä juodaan. Hukkaan heitetty kahvimuki päivässä kustantaa 50 euroa vuodessa.

 

Yli 50 osallistui


Maa- ja kotitalousnaisten infopiste Piipsjärven koululla oli osa lauantaista Avoimet kylät -tapahtumaa. Ruokahukan vähentämisen ohella pisteellä puhuttiin myös vesistönsuojelusta ja maisteltiin vesistöteeman mukaisesti haukimakkaraa. Luonnonläheisiä olivat muutkin kylien aiheet: Petäjäskoskella oltiin Pyhäjoen äärellä Koskikeitaalla, Mäyrässä luontopolulla ja Matkanivassa tutustuttiin sähköpyöriin.


Avoimet kylät -linja-autokierrokselle osallistui yli 50 henkilöä. Matkaoppaana toimi Tuula Aitto-oja, joka hoksautti tutustumaan myös vähemmän tunnettuihin kylien kohteisiin.
Sinikka ja Jouko Kotakari muuttivat yli kymmenen vuotta sitten takaisin kotikonnuilleen Oulaisiin Lohjalta. He osallistuivat kyläkierrokselle ensimmäistä kertaa. ”Muuten vain huvin vuoksi lähdettiin. Nämä Piipsjärven maisemat on tuttuja, kun on paljon tästä pyörällä kierrelty”, Jouko kertoo.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot