Ruokaa Mikko Laitila ei suostu laittamaan, mutta munkkien paisto ja sokerointi sujuu tottuneesti.

 

Kesä ja turistit. Yksi Oulaisten kansainvälisimmistä paikoista on Nesteen huoltoasema. Moni pohjoiseen matkalla oleva turisti pysähtyy kantatien varrella. Houkutuksena on tietysti kahvi ja erityisesti lounasruokailu.


Perjantaiaamuna viideltä turisteista kertoo vaalea, ulkomaisin rekisterikilvin varustettu pakettiauto huoltamon pihalla. Se jatkaa matkaansa ennen kuin huoltamo kuudelta avautuu.
Liki 30 vuotta Nesteellä työskennellyt Mikko Laitila on ehtinyt paistaa pullat, pistää kahvin tippumaan, täyttää lehtitelineet ja tarkistaa pesuhallin. Kaksi ensimmäistä asiakasta on paikalla heti kuudelta. Eläkeläinen Erkki Mattila aloittaa aamunsa pyörälenkillä ja huoltoaseman kahveilla, kaivinkoneenkuljettaja Markku Nikula suuntaa aamukahvin jälkeen katutyömaalle Ylivieskaan. Aamurutiinien jälkeen Laitilalla on pieni hetki aikaa vaihtaa kuulumiset tuttujen asiakkaiden kanssa.


Baarin tunnettu, samoista ukoista koostuva parlamentti kokoontuu myöhemmin, puoli kahdeksalta. Baariparlamentti on vankka vakioasiakkaiden joukko, joka saapuu kahville ja turisemaan päivän kuulumisia omiin vakiopöytiinsä pitkin päivää. Tankille, kahville, syömään ja pissalle pysähtyviä ohikulkijoita on asiakkaista kuitenkin valtaosa, noin 70 prosenttia.


Huoltamoyrittäjä Veli Tuomikoski tietää, että 86-tien liikenne on lisääntynyt jopa kolmanneksen kolmen viime vuoden aikana. Risteyksen ohittaa yli 6000 autoa vuorokaudessa.

 

Iiro Lakso kumppaneineen pysähtyi ihmettelemään harvinaista velomobiilia Nesteen pihalla. Hollantilainen Bert van Vliet oli polkemassa Norjan Nordkappiin ja sieltä edelleen Etelä-Espanjaan. Velomobiili on katettu polkupyörä, jossa on vilkut, vinkkarit ja tavaratila kuten autoissa.


Harvinaisuus pihassa


Ennen aamuyhdeksää Laitila on kiireinen, sillä Niinisalon varuskunnan iso osasto on matkalla takaisin etelään Kemijärven leiriltään. Samaan aikaan stoppaa myös linja-auto. Onneksi töihin saapuvat myös toinen kassatyöntekijä, Tero Rautio sekä keittiöllä lounasta ja voileipiä valmistavat Aila Ollila ja Julia Saari.


Kaikkiaan huoltamolla työskentelee yli kymmenen vakituista. Aila on heistä pitkäaikaisin, työvuosia Nesteellä 35. ”Hyvät työkaverit, vaihtelevat päivät, kivat asiakkaat ja tietty oma vapaus”, luettelee Aila asiakaspalvelutyön hyviä puolia.


Yhdeksän jälkeen Nesteen parkkiin karauttaa harvinainen velomobiili, siis polkupyöräauto. Kyydistä nousee 63-vuotias, it-alan yrittäjä Bert van Vliet. Hän on polkenut kolme viikkoa Keski-Hollannista, Linschotenin 4000 asukkaan pikkukylästä. Vielä on matkaa Norjan Nordkappiin. Bert on vanha tekijä ja polkenut tuhansia kilometrejä mm. Espanjassa, Sveitsissä ja Saksassa, mutta ensimmäistä kertaa Suomessa. Hän kehuu maatamme hienoksi ja ihmisiä ystävällisiksi ja on tyytyväinen erityisesti siihen, että kaupungeissa pyöräillään paljon.


Vain 30 kiloa painavassa, katetussa velomobiilissa on jarruvalot, vilkut ja vinkkarit ja tavaratila riittää vaihtovaatteille ja telttavarusteille. Nordkapista Bert suuntaa Norjan, Ruotsin ja Tanskan läpi Gibraltarille, Etelä-Espanjaan.

 

Ari Rönkä kävi Nesteellä lounaalla, koska ruoka maittaa ja rekalle löytyy riittävästi parkkitilaa.

 

Rekkakuskeja ja piipahtajia


Lounasaikaan parkissa on yhtä aikaa kuusi rekkaa ja enemmänkin, sillä kuskit tulevat ja menevät. Kaukokiidon rekkaa ajava Ari Rönkä on jakamassa tavaraa Oulaisiin ja Vihantiin. ”Yleensä syön lounaan tässä. Hyvässä lykyssä saa autonkin mahtumaan. Nyt vein kärryn toisaalle ja pysäköin vain nupin kanssa.” Iso parkkipaikka ja hyvä ruoka houkuttelevat kuskeja.


Varhain aamusta Neste on kahvittelevien miesten valtakuntaa, mutta lounasaikaan ja iltaisin asiakkaissa on enenevästi myös naisia. Paljon tulee ja menee turisteja ja ohikulkijoita, jotka sieppaavat take away -kahvin, pientä purtavaa ja jatkavat kiireesti matkaa. Iltayhdeksältä huoltamo sulkee ovensa. Työ vilkkaan tien varrella ei ole yksitoikkoista. Jokainen uusi päivä on taatusti toisenlainen.

 

Ratatyömaalle töihin menossa ollut Ossi Ruotsalainen piipahti kahvitauolle. Kassalla palvelemassa Tero Rautio.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot