Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri hakee ministeriöltä poikkeuslupaa Oulaskankaan synnytysten säilyttämiseksi. Poikkeusluvassa esitetään mm. aikuisten tehostetun valvonnan yksikön ja lastenlääkäritoiminnan kehittämistä.

 

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitus hakee poikkeuslupaa Oulaskankaan sairaalan synnytysten säilyttämiseksi. Toimenpiteinä ministeriöön esitetään muun muassa aikuisten tehostetun valvonnan yksikön ja lastenlääkäritoiminnan kehittämistä.


Sairaanhoitopiiri esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö myöntää terveydenhuoltolain 50 pykälän mukaisen poikkeusluvan jatkaa synnytystoimintaa, vaikka asetuksessa kuvatut synnytystoiminnan määrä- ja laatuvaatimukset eivät täysin täyty. Sairaanhoitopiiri vetoaa hakemuksessa palvelun saavutettavuuteen ja potilasturvallisuuteen.


Oulaskankaan sairaalan valmiuksia täyttää asetuksen kriteerit ollaan kohottamassa kehittämällä tehostetun valvonnan yksikön toimintaa. Muutos edellyttää lisähenkilökuntaa ja hoitohenkilökunnan koulutustason kohottamista sekä laitehankintoja.


Kokonaisuudessaan sairaanhoitopiiri esittää kuuden sairaanhoitajan ja yhden teho- tai anestesialääkärin palkkaamista. Laitteista tarvitaan ventilaattoreita, monitoreja ja ruiskupumppuja. Yhden tehovalvontapaikan kustannukset ovat 55 000–70 000 euroa.


Aikuisten tehovalvontayksikön perustaminen tukisi myös vastasyntyneiden tehovalvontayksikön toimintaa tehohoitolääkärin, neonatologin ja henkilökunnan yhteistyön muodossa.
Asetuksen kriteereihin pyritään vastaamaan myös tehostamalla neonatologian erikoislääkäreiden osuutta vastasyntyneiden hoidossa virka-aikana sairaalassa ja nyt työskentelevän lastentautien erikoislääkärin lisäksi. Kaikki sairaalassa päivystävät lääkärit ovat lastentautien erikoislääkäreitä, joilla on kokemusta vastasyntyneiden hoidosta.


Radiologian päivystystä Oulaskankaalla ei pystytä järjestämään, mutta radiologian etäkonsultaatiot voidaan järjestää OYS:n radiologien toimesta.


Sairaanhoitopiirin poikkeuslupa-anomus on annettu tiedoksi alueen kansanedustajille sekä päättävälle ministerille, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.). Ministeriön vastausta sairaanhoitopiirin poikkeuslupahakemukseen odotetaan lähipäivinä. Sairaanhoitopiirin hallitus jätti anomuksen 11. kesäkuun hallituksen kokouksessaan.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot