Aija Haukalle mestaruus oli ensimmäinen.

 

”Kouvolas näkkee Karjala väkkee.” Karjalan liiton Karjalaiset kesäjuhlat järjestettiin tällä kertaa Kymenlaaksossa Kouvolassa. Kyseessä oli todellinen Karjalaisten kesäjuhlien juhlavuosi, sillä kyseessä oli tapahtuman 70. kerta.


Vihantiin tuli juhlista jälleen hyvää menestystä, kun Minttu Sämpi ja Aija Haukka voittivat kumpikin karjalanpiirakanteon SM-mestaruudet. 13-vuotias Minttu kilpaili vunukoitten, eli 10–15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Minttu on todella taitava piirakkamestari, sillä hän voitti kisan jo viidettä kertaa.


Minttu asuu Kempeleessä, mutta hänen Juha-isänsä on lähtöisin Alpuasta ja tyttö harjoittelee Alpuassa asuvan mummonsa Kirsti Sämpin kanssa. Minttu kertoo rypyttävänsä kauniisti etusormillaan.

 

Minttu Sämpi voitti karjalanpiirakkakisan jo viidettä kertaa.


Vihantilainen Aija Haukka voitti naisten sarjan nyt ensimmäistä kertaa kuuden kilpailijattaren joukosta. Kilpailussa arvioidaan maku, ulkonäkö ja työskentelytekniikka. Suola taisi olla se, joka Aijan nosti, sillä hän hoksasi lisätä sekä taikinaan että puuroon suolaa.


”En valellut liikaa voilla ja paistoin piirakoita tarpeeksi pitkään. Taitoin taikinasta palat sormin. En käyttänyt veistä enkä lastaa”, Aija kertoo kisan kulkua. Aija korostaa, että kilpaileminen ei suinkaan ole tärkeintä. ”Paljon tärkeämpää on perinteen siirtäminen. Itse rohkenin opetella piirakan tekoa vasta, kun omat tytötkin sitä opettelivat. Opettajani oli alkuun anoppi Eila Haukka ja kilpailuihin olen saanut oppia Kirsti Sämpiltä”, Aija kertoo.


Ainoa, oikea piirakkataikinahan on tehty ruisjauhoihin. Kisassa karjalanpiirakat täytettiin ohrapuurolla tai perunamuusilla, meilläpäin yleensä riisipuurolla. Karjalaisten liiton kolmipäiväisiin kesäjuhliin osallistuu yleensä noin 8000 kävijää ja juhlien järjestelypaikkakunta vaihtelee.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot