Oulainen palkkaa koulupsykologin elokuun alusta lähtien. Toimi on ainakin aluksi määräaikainen ja jatkuu ensi vuoden loppuun asti. Perusturvajohtaja Rainer Kolppanen kertoo, että koulupsykologille on ollut tarvetta ja hänen palkkaamisestaan on keskusteltu viimeiset kymmenen vuotta. Perheiden ja lasten ja nuorten ongelmat ovat lisääntyneet yhteiskunnan muuttuessa.


Kolppasen mukaan lastensuojeluasioita käsitellään kaupungissa noin sata vuosittain. Erilaisia, tavanomaisesta erikoistuneempia tukitoimia tarvitsevia lapsia ja nuoria on arviolta noin viidestä jopa kymmeneen prosenttiin kaikista kouluikäisistä.


Esityksen koulupsykologin palkkaamisesta tekivät henkilöstöjaostolle perusturvajohtaja Kolppasen lisäksi sivistys- ja kulttuurijohtaja Ari Sarpola sekä johtava kuraattori Minna Mäkelä. Oulaisten kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti henkilöstöjaoston esityksen maanantai-iltaisessa kokouksessaan.


Kouluilla on tähän asti käytetty perheneuvolan psykologin palveluja sekä ostopalveluja yksityisiltä, laillistetuilta psykologeilta. Kouluilla on toiminut myös kaksi koulupsyykkaria, jotka ovat koulutukseltaan psykiatrisia sairaanhoitajia. Kolppanen korostaa, että näillä tukitoimilla pyritään ennaltaehkäisemään sairaalahoitoa ja järeämpia lastensuojelutoimia.


Syyt perheiden ja lasten nuorten psyykkisiin oireisiin ovat moninaiset. Taustalla on yksilökohtaista alttiutta, mutta myös yhteiskunnan murrosta yhä yksilökeskeisempään ja paineistetumpaan suuntaan, jossa kylä- ja pienyhteisöjen tuki on heikentynyt tai kadonnut kokonaan. Myös sosiaalitoimen perhetyöntekijöiden tukea on jouduttu suuntaamaan lapsiperheisiin, joissa arjen peruskuviot: säännöllinen ruokailu, riittävä uni ja peruspuhtaus, saattavat olla hukassa.


Kolppanen korostaa, että iso osa lapsista ja nuorista on terveitä ja hyvin pärjääviä, mutta rinnalla on kasvava joukko heitä, jotka tarvitsevat erikoistuneita tukitoimia. ”Lisäksi koulupsykologi on merkittävä kasvatusapu koulun opettajille, jotka tarvitsevat tukea lasten ja nuorten kanssa pärjäämiseen.”


Kaksi muuta kaupungin henkilöstöön liittyvää asiaa siirrettiin käsiteltäviksi uudelleen syksyllä talousarvion laatimisen yhteydessä. Budjetin yhteydessä pohditaan määräaikaisen kulttuurituottajan toimen jatkamista ja kaupungin hanketyöntekijän palkkaamista Ylivieskan seutukunnan lopettaessa toimintansa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot