Maaseutuasiamies Keijo Pylväs punnitsee ohran tähkää kädellään Irvantien varrella sijaitsevalla ohrapellolla.

 

Leikkuupuimureita alkaa pian näkyä maanteillä ja pelloilla.
Vilja alkaa olla kypsää puitavaksi.


Maaseutuasiamies Keijo Pylvään mukaan nyt ollaan aikataulusta edellä.
”Puinti tapahtuu kaksi kolme viikkoa tavanomaista aiemmin.”

Kuivuudesta on kärsinyt koko Suomen kasvinviljelytalous.
”Aikaisin tehdyt kylvöt antaa kuitenkin jonkinlaisen toiveen kohtuu sadosta alueellamme. Jyvä jää pieneksi, koska kasvun ratkaisevassa vaiheessa vettä ei ole tullut. Meidän pelloteivät kuitenkaan ole niin poutivia kuin eteläisen Suomen vilja-alueen savipohjaiset pellot”, Pylväs kertoo ja tunnustelee ohran tähkää kämmenellään.

 

Puinnit on alkaneet. Monin paikoin maanteillä tulee vastaan leikkuupuimureita. Kuvan puimuri Merijärven Kalaputaalla puimassa ohraa.


Koko maassa normaali viljasato on neljän miljardin kilon paikkeilla. Tänä vuonna päästäneen 2,5 miljardiin kiloon ­- hyvällä onnella kolmeen miljardiin kiloon.
”Paikoin on ohra niskansa taittanut, eli paikoitellen voi tulla aivan tavanomainenkin sato. Viereisellä pellolla voi sitten olla ohra kuivunut pystyyn.”, maaseutuasiamies sanoo.
Pylväs on kuullut useiden karjatilallisten huolia.
”Ei tämä karjatilallisen silminkään hyvältä näytä. Viljan hinnankorotuspaine aiheuttaa ongelmia karjatiloille. Moni karjatilallinen varmasti harkitsee karjan vähentämistä, säilörehunkin sato jäänee tavanomaista pienemmäksi.”

Sateet voivat vielä korjata tilannetta siten, että kolmannesta säilörehusadosta tulisi hyvä.
Oulaisissa hieman yli puolet viljasta on kauralla, toinen puoli pääosin ohralla.

”Naapurimaassa Ruotsissa rehusato on jäänyt Suomeakin heikommaksi. Siellä hallitus on jo reagoinut viljelijöiden ahdinkoon. Suomessa ei ole vielä juuri evää väräytetty”, Pylväs murahtaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot