Tsaika kerää katseita aina liikkuessaan.

 

 

Suomessa Neuvostavalmisteisia Tsaikoja on jäljellä enää muutamia.
Sosialistinen versio Pac-kard Patricianin vuoden 1956 mallista on neuvostokopioiden aatelia. Oulaistelaisella Heikki Rautiolla sellainen on pihalla. ”Kyllä tämä kääntää katseet, kun kesällä vähän ajelen. Harva kuitenkaan tunnistaa autoa, tämähän on vuoden 1961 Gaz-3, eli tuttavallisemmin Tsaika vaan”, oulaistelainen Romu-Heikki kertoo.

 


”Näitä tuotiin Suomeen joitakin kappaleita taksikäyttöön sekä muutamia limusiineiksi isoille firmoille. Taksimalleihin vaihdettiin käytännöllisempi ja taloudellisempi Ford Traderin dieselmoottori ja vaihdelaatikko. Tämän ostin vuonna 2005. Se on palvellut aikanaan Rovaniemellä taksina.”
Tsaika, venäjäksi Lokki, oli 6-litraisine V8-moottoreineen Neuvostoliitossa vain kommunistisen puolueen ylemmän puoluejohdon ja sitä lähellä olevien ryhmien saatavilla.
Kun sellaisen näki, tiesi että nyt on suurempi herra saapunut vierailulle. ”Tämän minun yksilön kyydissä on voinut huristaa tavallisempikin tallaaja.”

 

Heikki ohjastaa arvokkaasti vanhaa Tsaikaa.

 

 

Auton kunnostus oli vaativa operaatio. Siinä olivat korvaamattomana apuna Heikin veli Jussi Rautio, T. Raudaskoski sekä Esa Leskinen. Rautio ajelee autolla harvakseltaan. ”Sen verran ajelen, että pysyy käyttöterässä. Entisöintikin on tehty nimenomaan käyttöä, ei museota varten.”

Heikki pitää vielä eläkepäiviensä iloksi huutokauppakamaria sekä kirpputoria Oulaisten Kintunperällä.
”Huutokauppoja pidetään tasaisin väliajoin, mutta tahti saattaa muuttua tiheämmäksi, sillä tavaraa on ollut paljon liikkeellä.”

 

Kojelaudasta löytyy monenlaisia nappeja ja vipuja.

Kysymykseen, onko Tsaika myytävänä tai huutokaupan kohteena Romu-Heikki ei vastaa, vaan vilkaisee huvittuneena kysyjää.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot