Mitä yhteistä on Irjalla, Merjalla, Marjalla ja Tarjalla? Entäpä Ailalla, Eilalla, Leilalla ja Oililla?
Lisätäänpä vielä vaikkapa Eeva, Amalia ja suutarin tytär.
Aivan oikein; heille on tehty laulu, joillekin kaksikin.

Pitipä ottaa ihan keltainen almanakka esille ja suorittaa laskutoimitus. Naisten nimiluettelosta löytyi helposti kuutisenkymmentä oman laulunsa saanutta neitokaista tai rouvaa. Lisäksi tulevat Ramonat, Dorikset ja Violetat, jotka eivät esiinny suomalaisessa kalenterissa.

Lauluissa miesten osa on olla kaipaaja ja naisten osa on olla kaivattava. Lähes jokainen tangoteksti kertoo menneestä onnesta, joka katosi pois kuin kurkiaura etelään. Joidenkin sanoitus saattaa olla ihan kaunis ja hyvä, mutta niin itsesäälissä piehtaroiva, ettei laulua kehtaa esimerkiksi karaokessa esittää.
Kaava on useimmiten sama; mies on kohdannut harvinaisen ihastuttavan naisen, mutta menettänyt hänet. Nyt ”sydän räytyy” surusta. Varsinkin mainiot musiikkimiehet Olavi Virta ja Reino Helismaa olivat suuria sydänsurujen tulkkeja. Uuden ajan lauluntekijät omaavat vähän valoisamman elämänkatsomuksen.

Mutta missä viipyy Tauno-tango? Tai Väinö-valssi? Milloin saamme kuulla aarian Alfredille? Eroottissävyistä iskelmälyriikkaa ei ole tehty Einosta, Jormasta tai Brunosta.
Kirjallisuutta luovat tasapuolisesti sekä miehet että naiset, mutta laulujen tekeminen on enimmäkseen miesten työtä.
Sen huomaa aiheista. Siitä puhe, mistä puute, tai ainakin kaipaus.
Onhan toki tehty laulu Humu-Pekasta, Kalastaja-Eemelistä ja vanhasta salakuljettaja Laitisesta. Nestori Miikkulainenkin esiintyy vanhanapoikana ja Veikko Nieminen istuu linja-autoasemalla. Nämäkin laulut esittävät miesartistit, eikä näissä mieslauluissa romantiikka isommin kuki. On sentään olemassa yksi laulu, jossa leski kaipailee Unohtumatonta Elmeriä, mutta hänkin leppoisan huumorin keinoin.

Totta puhuen; tehtäköön lemmenlauluja vastaisuudessakin enimmäkseen naisista, jotka sekä etunimiensä että ulkonäkönsä puolesta ovat reilusti lyyrisempiä olentoja kuin ukkohenkilöt. Mahtaisivat ne miehistä kertovat iskelmärunouden helmet olla melko hirveitä!

Tapio Isokivelä

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot