Helsingin Sanomat kirjoitti 10. päivä syyskuuta huolestuttavasta ilmiöstä: kyläily on vähentynyt Suomessa viimeisten 40 vuoden aikana koko ajan.

Juttua varten haastateltiin tutkijaa ja ammattijärjestelijää Ilana Aaltoa. Hänen mukaansa siisti koti on pitkään ollut kansalaisen kunnollisuuden mitta. Jos koti on sotkuinen, tulkitaan, että ihmisellä menee muutenkin huonosti.
Ilana epäilee kyläilyn vähenemiseen vaikuttaneen sen, että ihmiset eivät kehtaa kutsua kotiinsa ketään, ellei koti ole tip top -kunnossa ja vähintään sisustuslehtikelpoinen.

Onko tosiaan näin?
Jo kauan on puhuttu sosiaalisen median täydellisten, muokattujen kuvien aiheuttamista ulkonäköpaineista nuorille tytöille. Aiheuttavatko sosiaalisen median ja sisustuslehtien täydelliset sisustuskuvat suorituspaineita ihmisille, jotka sattuvat asumaan – no, kotona?
Parhaillaan TV:ssä pyörii Ikean mainos, jossa sisustajiksi kutsutaan kaikkia ihmisiä, joilla on koti.
Kodinkin pitää siis nykyään olla sisustuslehtikelpoinen. Sisustustrendit vaihtuvat jo yhtä nopeasti kuin kertakäyttömuoti, ja kodin pitää ilmentää asujansa persoonaa, elämäntapaa ja varallisuutta.

Kulutusyhteiskuntaamme sopii huonosti nyt vallalla oleva, pelkistetty skandinaavinen sisustus. Skandinaavinen sisustus paljastaa armottomasti pienimmänkin, normaalista elämästä kertyvän roinan.
Siihen ei sovi edes päivän posti. Ammattijärjestäjien ammattikunnan rantautuminen Suomeen, konmaritus ja minimalismi korostavat entisestään epätäydellisyyttämme ja arjen kaaosta.
Muilta elämänalueilta tutut suorituspaineet ovat siis tavoittaneet viimeisen turvasatamamme, kotisohvan.
Kuulostaa järjettömältä. Ryhdytään kapinaan!

Kutsutaan vieraita eikä siivota etukäteen. Annetaan arjen näkyä. Tungetaan suorituspaineet maton alle ja käytetään siivoukseen kuluva aika ennemmin läheisten kanssa olemiseen. Annetaan kodin olla koti, jonne saa tulla kylään.
Tämä on muuten myös ammattijärjestäjän toive. Jos sotku ei haittaa, se ei haittaa.

Essi Rahja

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot