Oulaisten vuorohoito on keskitetty Laukkalinnan päiväkodille.

 

Noin 45 oulaistelaislasta tarvitsee vuorohoitoa.
Eri vuorokauden aikojen lisäksi lapsen hoidolle on tarvetta myös viikonloppuisin. Vuorohoidon tarpeen määrittelee vanhempien työajat.
Jos lapsen vanhempi menee töihin esimerkiksi kello 22, hän voi tuoda lapsen hoitoon jo paria tuntia ennen työvuoron alkua.


Laukkalinnan päiväkodin vastaavana johtajana toimiva Päivi Knuutila kertoo, että hoidossa ajatellaan aina ensimmäisenä lapsen etua.
”Esimerkiksi yöhoidossa ajatellaan lapsen kannalta parasta, että hän pääsee valmistautumaan nuk-kumiseen mahdollisimman hyvin. Jos sama lapsi on myös päiväryhmässä, hän lähtee aamulla herättyään oman ryhmänsä pariin. Kun vanhempi on nukkunut yövuoron jälkeen, hän hakee lapsen kotiin muutamaksi tunniksi.”

Jokaisena päivänä yöhoitoa ei tarvita.

”Joinakin viikkoina ei yöhoitoa tarvita lainkaan. Toisinaan yönsä meillä viettää useampikin lapsi. Tarve on säännöllisen epäsäännöllistä, mutta yöhoito järjestetään, vaikka tarvetta olisi vain yhdellä lapsella.”
Vuorohoitoa tarvitsevat sellaiset lapset, joiden vanhemmat ovat töissä esimerkiksi hoitolaitoksissa tai sairaalassa.

Tulevaisuudessa myös teollisuuden työpaikoilla voidaan siirtyä kolmivuorojärjestelmään. Varhaiskasvatusjohtaja Anne Järvenpää toteaa, että vuorohoidon saamiseksi ei ole paljastunut väärinkäytöksiä.
”Lapselle ei saa vuorohoitoa esimerkiksi harrastusten takia. Syyksi hyväksytään työ tai opiskelu. Meillä ei ole ollut edes epäilyksiä siitä, että vuorohoitomahdollisuutta käytettäisiin hyväksi väärin perustein. Pienellä paikkakunnalla ne tulisivat aika nopeasti esille.

Toisinaan lapsi voi olla vuorokaudenkin putkeen hoidossa.
”Kaikki riippuu vanhemman työvuoroista, joten 24 tunnin päivähoitoputki on ihan mahdollinen. On lapsen edun mukaista, että hän nukkuu pitkät yöunet hoidossa kuin se, että hän kävisi nopeasti kotona ja palaisi takaisin.”
Lapsi on sopeutuvainen ja Knuutilan mukaan hoitoon tulemista ei yleensä koeta tympeänä.
”Lapset ikävöivät toisinaan vanhempiaan, joka täysin ymmärrettävää, mutta pääsääntöisesti lapset nukkuvat yönsä rauhallisesti. Meillä on tutut rituaalit hampaanpesuineen ja iltasatuineen.”

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot