Taas ovat äänestäjien aivonystyrät koetuksella, kun vaaleja tuntuu riittävän enemmän kuin tarpeeksi.
Seurakuntavaalit ovat oven takana ja keväällä valitaan uudet kansanedustajat. Lisäksi vihantilaiset saivat valita äskettäin itselleen uuden kirkkoherran – äänestämällä tietenkin.
Himoäänestäjät odottavat vielä ratkaisuja, milloin pääsevät vaikuttamaan maakuntavaaleissa.
Äänestäminen on oikeus.

Toiset nimittävät äänestämistä myös velvollisuudeksi. Itse karsastan äänestämisen yhteydessä sanaa velvollisuus.
Mielestäni on yhtä oikeutettua olla äänestämättä kuin äänestää. Olen toki aina kannustanut äänestämiseen, mutta jos kansalainen haluaa olla antamatta ääntään, on hänellä täysi oikeus siihen.

Minusta on moukkamaista, kun äänestämättä jättänyttä mollataan. Eikö oikeusvaltiossa ole juuri oikeus olla oma itsensä ja toimia kuten haluaa lain sallimissa rajoissa. Ainakaan toistaiseksi äänestämistä ei ole kirjattu lakiimme pakollisena. Annetaan siis nukkuvien olla äänestämättä, jos se on heidän valintansa.

Itse olen käyttänyt äänioikeutta toisinaan. Joskus olen jättänyt äänen käyttämättä, kun en ole löytänyt sopivaa ehdokasta. Koska en omaa minkään puolueen jäsenkorttia, on äänestämiseni ollut aina henkilöön kohdistunutta tukea. Olen äänestänyt lähes kaikkien puolueiden edustajia.

Olen äänestänyt kaikissa vaaleissa, mutta olen myös jättänyt äänestämättä kaikissa vaaleissa.
Minun ääneni ei ole ollut itselleni sen tärkeämpi, onko kyseessä olleet seurakuntavaalit tai presidentinvaali. Ääni on lähtenyt liikkeelle, jos sopiva henkilö on löytynyt.

Paras mahdollisuus saada ääneni on tutuillani. Jos ehdolla on tuttu, äänestän aina häntä. Jos ehdolla on useampi tuttu, saattaa ääneni jäädä antamatta kokonaan. Äänestäminen ei ole aina niin yksinkertaista.

Seurakuntavaalit ovat edessä ja pohdinta on jo päällä. Uskoisin, että juuri nämä vaalit ovat enemmän henkilövaalit kuin muut. Hyvin monella äänestäjällä on ehdokkaana tuttuja ja valintaa tehdessä saattaa henkilökohtainen tuttavuus vaikuttaa ratkaisevasti valintaan.

Jussi Eskola

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot