Vanhustenviikon pääjuhlassa vieraita ilahdutti muun muassa Oulaisten lapsikuoro.

 

Oulaisten vanhustenviikon pääjuhla pidettiin perjantaina seurakuntatalolla.
Juhlapuheen pitänyt lehtori Leena Lähdesmäki oli iloinen vanhustyön kehityksestä viime vuosina.
”On ollut hienoa olla mukana erilaisissa kehittämishankkeissa, joita täällä on viety vuosien varrella eteenpäin. Niissä hankkeissa, joissa itse olen saanut olla mukana, on ydinajatuksena ollut ikäihmisten toimintakyvyn edistäminen, parantaminen ja ylläpitäminen.”

Juhlapuhuja otti esimerkiksi haastattelemansa lapsen, jolta hän kuuli teräviä havaintoja ikäihmisten arjesta.
”Hän kertoi mummunsa ja pappansa olevan hirveän kiireisiä. Heillä on kuulemma paljon enemmän harrastuksia kuin lapsella. Isovanhemmat käyvät muun muassa kuntosalilla, kirjakerhossa ja kävelyllä.”

Lapsi oli kertonut Lähdesmäelle tärkeitä asioita ikäihmisen arjesta.
”Lapsen kertomassa tarinassa onnellista on se, että mummulla, papalla, mummilla, ukilla ja mammalla on oma läheinen tiivis verkosto. Tämän verkoston ihmiset ovat aidosti tekemisissä ikäihmisten kanssa. He välittävät ja viettävät aikaa arjessa näiden ikäihmisten kanssa. Onnellista on myös se, että perheen äiti, joka on lähihoitaja, on lukenut opiskeluaikanaan läksynsä kunnolla.”

Lähdesmäen mukaan on tärkeää, että ikäihmisten läheiset ymmärtävät, mitä toimintakyky on ja miten sitä tuetaan.
”Näin oikeita asioita osataan ohjata ikäihmisille. Kyseisen lapsen äiti on aidosti kiinnostunut oman perheensä ikäihmisistä. Hän pystyy jo ammatinsakin myötä tukemaan perheen ikäihmisiä hyvin ja taidokkaasti. Tällainen on todella hienoa toimintaa. Näin ikäihmiset saavat hyvää ja arvokasta sisältöä elämäänsä – he todella pääsevät kokemaan ja toteuttamaan tätä tärkeää asiaa.”
Läheskään kaikilla ikäihmisillä ei ole kuitenkaan aina lähellä toimivaa turvaverkostoa.
”Kaikilla ikäihmisillä ei ole lähiverkostoa ja niinpä meillä hoito- ja hoivapuolen työntekijöillä kunnissa ja kuntayhtymissä sekä kolmannen sektorin vapaaehtoisilla onkin haasteena ja pohdittavana, mitä me voisimme yhdessä tehdä, jotta kaikille ikäihmisille mahdollistettaisiin erilaisia asioita.”

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot