Näin sanoi ekaluokkalainen tyttäreni viime perjantaiaamuna kello 7.40 juuri ennen kouluun lähtöä. Äidinkieltä työkseen opettavan äidin piti istuutua hetkeksi toipumaan kysymyksen aiheuttamasta liikutuksesta. 

Kyse on lukutaidosta ja lukuinnosta. Siitä, lukevatko lapset, nuoret ja aikuiset tulevaisuudessa muuta kuin klikkiotsikoita. Jaksavatko he hiljentyä pitkän tekstin äärelle ja ilmaista itseään muillakin kuin emojeilla.


Lasten ja nuorten lukuintoa on herätelty esimerkiksi kielen ilmiöiden tutkimisella rap-lyriikan kautta ja Lukeva koulu -hankkeella. Youtube-tähti Mansikka on valjastettu puhumaan kirjoista. Samaan aikaan vain 25 prosenttia suomalaisvanhemmista lukee lapselleen usein.
Miksi tyttäreni sitten halusi, että luen hänelle Seitsemää veljestä?

Siksi, että koulun aamunavauksessa oli puhuttu Seitsemän veljestä -romaanista suomalaisen kirjallisuuden ja Aleksis Kiven päivänä 10.10. Siksi, että tyttäreni osaa jo yhdistää kirjaimia sanoiksi ja aavistaa sanojen vallan. Siksi, että kotona on kirjoja ja malli lukevasta aikuisesta. Siksi, että hän sai neljävuotiaana oman kirjastokortin, eivätkä ekaluokkalaista vielä rasita ennakkoluulot klassikoista.
Mutta ennen kaikkea siksi, että yksi elämän suurimmista nautinnoista on lukea hyvää kirjaa sohvalla ja syödä karkkia.

Lukukeskuksen mukaan lapsi, jolle luetaan, kasvaa itsevarmemmaksi ja pärjää paremmin porukassa. Hän saa moninkertaisesti laajemman sanavaraston ja menestyy paremmin koulussa. Lapsi, jolle luetaan, keskustelee kotona enemmän ja kasvaa aktiivisemmaksi ja uteliaammaksi aikuiseksi. Lapsi, jolle luetaan, saattaa jopa kasvaa teiniksi, joka keskustelee.

Lapselle lukeminen on sijoitus tulevaisuuteen. Lapsen tulevaan menestykseen elämässä vaikuttaa enemmän se, kuinka paljon kotona luetaan, kuin vanhempien sosioekonominen tausta.
Luetaan siis lapsille! Juuri sinulla on siihen mainiot edellytykset, sillä luit juuri kolumnin, jonka pituus on tasan 2000 merkkiä. Twiitin pituus on 140 merkkiä.

Essi Rahja

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot