Merijärvellä asustaa pitkäkaulaista väkeä.

 

Merijärvellä asustaa pitkäkaulaista väkeä.
Ainakin, jos suuntaa katseensa Eija Murtoperän tilalle.
Merijärvinen maatilan emäntä hankki ensimmäiset alpakkansa jo keväällä 2014, kun hän päätti perustaa kotieläinpiha Onnentähden.
“Onnentähden nimi tulee siitä, kun päätin perustaa kotieläinpihan, niin silloin oli todella komea tähtitaivas. Ystäväni sanoi, että nimen pitää olla Onnentähti, koska siellä tulisi eläinten parissa onnellisia ihmisiä.”

Matkan varrella kotieläinpihatoiminta on jäänyt pois ja samoin muut eläimet, mutta alpakat säilyivät ja yrityksen nimeksi muodostui lopulta Onnentähden alpakat.
“Haaveilin alpakoista viisi vuotta ennen kuin perustin kotieläinpihan. Ensin niitä oli neljä, mutta nyt niitä löytyy jo 24. Ne ovat hyvin helppoja eläimiä.”

Alpakoiden ja lypsykarjan hoitamisen lisäksi hän tekee eläinavusteisia käyntejä alpakoiden, aasin ja ponin kanssa. Vuoden mittaan emäntä käykin paljon erilaisissa tapahtumissa. Vanhainkotivierailut ja kouluvierailut ovat niistä yleisimpiä.

Merijärvinen käy myös markkinoilla, syntymäpäivillä sekä joulun aikaan eri tapahtumissa eläinten kanssa.
Murtoperä vakavoituu, kun hän kertoo oman poikansa vakavasta sairaudesta. Pojan paraneminen alkoi eläinten parissa. Alpakoiden ystävä halusi antaa muillekin mahdollisuuden päästä lähelle eläimiä ja hyvää oloa.
“Parasta työssäni on se, kun näkee, mitä hyvää eläimet saavat aikaan. Ne ovat aitoja, niille voi purkaa huolia eikä eläin ikinä tuomitse. Eläimet ovat terapeuttisia ja niiden avulla monet ihmiset ovat kuntoutuneet niin fyysisesti kuin henkisestikin. On suorastaan ihmeellistä, miten eläimet osaavat auttaa ihmisiä kuntoutumisessa.”
Tilallisen päivät eivät ole koskaan samanlaisia, koska eläimet käyttäytyvät joka päivä eri tavalla. Päivät kuluvat alpakoiden tiloja siivoten ja niiden kynsien leikkausten, talutuksien ja riimuun opettelujen parissa. Vapaa-aika menee pitkälti eläinten kanssa.
“Kun haluan lomalle, pitää lähteä pois kotoa.”

 

Ejia Murtoperän alpakat herättävät ihmisissä sympaattisia tuntemuksia.

 

Murtoperän mielestä alpakat ovat todella helppoja ja ne oppivat nopeasti. Ne osaavat kävellä riimuissa ja niiden kanssa voi käydä vaikka metsäretkillä tai harrastaa jopa alpakka-agilityä.
”Ne pystyvät laiduntamaan minkälaisessa maastossa vain. Oli kyseessä sitten metsä tai pelto, niin alpakka pärjää. Ne ovat hyviä laiduntamaan ja niiden jäljiltä on helppo puhdistaa tiloja.”
Alpakat asustavat tilalla pihatoissa.
”Alpakat pärjäävät niin neljänkymmenen asteen pakkasessa kuin neljänkymmenen asteen helteessä. Ne tarvitsevat vain suojan sateelta ja tuulelta.”

Alpakat ovat kalliita eläimiä. Niiden hintaan vaikuttaa ikä, villanlaatu, väri, jälkeläiset, näyttelytulokset, sukupuoli ja niiden suku. Alpakoiden hinnat voivat olla tuhannesta eurosta kymmeneentuhanteen.
“Alkuhankinnat ovat kalliita, mutta muuten niitä on edullista ylläpitää.”
Alpakoiden kasvattaminen ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista.
”Tulevatko emät kantaviksi ja syntyykö vasoja. Myös on vasojen myyminen on oma taitolajinsa. Kuivina kesinä on huoli siitä, että saadaanko niille heiniä riittävästi talven varalle.”

 

Netta Murtoperä

Kirjoittaja on media-alan ja kuvallisen ilmaisun opiskelija Raahen Lybeckerin oppilaitokselta.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot