Positiivisuutta huokuvat mietelauseet ja hokemat kyllästyttävät.
”Elä upea elämä ilman stressiä”. Voi kuulkaa, elämä ei taida koskaan onnistua ilman stressiä, eikä varmasti ole joka hetki upeaa!
”Asenne ratkaisee”. Onko aina pakko olla pirteä ja hyvällä asenteella varustettu?
”Sinä pystyt”. On taatusti tehtäviä, joihin en pysty, esimerkiksi täysperävaunurekan ajaminen ja pari muutakin juttua.

Myönteisyys elämässä on hyvä asia, en sitä kiistäkään. Kukaan ei kuitenkaan voi tanssahdella päivästä toiseen nauraa hohotellen, sillä elämässä on myös alakulon, väsymyksen ja itkun hetkiä, eikä niitä voi ohittaa tsemppitoivotuksilla. Positiivisuushokemat eivät yleensä jätä tilaa muulle kuin hattaranpehmeille olotiloille.

Parin sanan lausahdukset yrittävät tiivistää elämän kerralla haukattavaksi makupalaksi, vaikka oikeasti tämä on monimutkainen ja -säikeinen kudelma. Näistä teemoista on kirjoittanut filosofi Sami Pihlström uudessa teoksessaan Ota elämä vakavasti (ntamo 2018).
Hänen mukaansa positiivisuutta korostetaan nykyisin teennäisyyteen saakka. Synkkyyteen taipuvaista tsempataan näkemään asioiden myönteiset puolet ja katsomaan valoisasti eteenpäin. Ihmiselämä on kuitenkin mutkikas ja välillä huolien täyttämä.
Sen ymmärtäminen ja hyväksyminen auttaa saavuttamaan todellista myönteisyyttä, joka on pysyvämpää kuin pinnallinen mietelausehehkutus. Katoavaisuuden tunnustamisesta voi lopulta saada syvempää kokemusta elämän merkityksellisyydestä.

Ihmisten monenlaisten kokemusten kohtaaminen vaatii aikaa, pysähtymistä ja kuuntelua. ”--- Matkalla tulleet jäljet tekevät meistä sen, mitä me olemme ” (Kuvataiteilija Perttu Saksa SK 14.9.2018).
Vaikeinta onkin ehkä se, että on kestettävä hankalia olotiloja ilman, että aina on heti valmista vastausta tai mietelmäntynkää tarjolla ratkaisuksi.

Maria Hyväri

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot