Minna Rautioaho (vas.) ja Katja Lapinkangas ovat valmiita auttamaan nuoria takaisin yhteiskunnan rattaisiin.

 

Teemme työtä nuorten eteen, mutta kaikki tapahtuu heidän ehdoilla. Näin toimimalla voimme vähentää nuoren kokemaa ulkopuolisuutta ja
saada hänet kiinnittymään uudelleen palveluihin ja yhteiskuntaan.
Näin toteavat Jelppiverkon starttivalmentaja Katja Lapinkangas ja etsivä nuorisotyöntekjä Minna Rautioaho.
Parivaljakolla on selvä näkemys siitä, miten oulaistelaisnuoret voivat. Aivan kuten muillakin paikkakunnilla, suurin osa pärjää elämässä hyvin, mutta kaikista ei voi sanoa samaan.


”Kun joku taho huolestuu nuoresta, saamme siitä ilmoituksen. Meihin voi ottaa yhteyttä oppilaitos tai koulu, joista tulee ilmoitus oppilaan pitkittyneistä poissaoloista. Myös kaverit voivat olla huolissaan toisesta ja ilmoittaa asiasta meille.”
Nuorta autetaan alkuun hänen tarpeidensa mukaan.
”Tarvittaessa asioita tehdään yhdessä käsikkäin. Voimme olla mukana esimerkiksi lääkärikäynnillä tai tutustumassa uusiin koulutusmahdollisuuksiin.”

Jelppiverkossa nuoreksi määritellään 15-28-vuotiaat.
”Jos henkilö on jo esimerkiksi 29-vuotias, emme käännä hänelle iän takia tietenkään selkää, vaan autamme tietenkin myös häntä ja opastamme eteenpäin.”
Kaksikko korostaa verkostoa, joka heillä on työssä tukeaan.
Lapinkangas ja Rautioaho ovat osa seitsemän seutukunnan alueella toimivaa Jelppiverkkoa, mutta kaksikko työskentelee lähinnä pelkästään oulaistelaisnuorten parissa.
”Me voimme olla se ensimmäinen porras, jolle nuori astuu. Sen jälkeen meidän tehtävä on löytää nuorelle seuraava paikka, josta hän saa apua. Meidän ympärillä ovat verkostot puolustusvoimista terveydenhuoltoon, jotka ovat myöskin valmiita toimimaan nuoren eduksi.”


Ensimmäinen isompi uhka pudota yhteiskunnan rattaista on peruskoulun jälkeinen aika.
Nuori ei välttämättä tiedä silloin, mikä olisi oikea paikka jatkaa opiskelua. Toisinaan nuoret tekevät virhearviointeja, eikä opiskelu maistukaan.
”Pakkohaun huono puoli on se, että pitää hakea jonnekin, vaikka valmiudet opiskeluun eivät ole vielä kovinkaan hyvät. Emme kuitenkaan suosittele välivuotta, sillä sieltä voi olla vaikea löytää enää opiskelupolulle.”

Eniten nuorten kanssa työskentelevää kaksikkoa harmittaa sellainen tilanne, jolloin nuorella on saanut opinnot vain piirua vaille valmiiksi.
”Mutta riemu on ollut sitäkin suurempi, kun on ollut tapauksia, joissa nuori on saanutkin apua haettuaan opiskelut päätökseen.”
Lapinkangas vetää starttiryhmää, joka kokoontuu kerran viikossa neljäksi tunniksi kerrallaan.
”Ryhmän tarkoituksena on itsetuntemuksen kasvaminen sekä yhdessä oleminen ja tekeminen muun muassa ruuanlaiton kautta. Hän voi silloin tuntea kuuluvansa ensimmäistä kertaa elämässään johonkin yhteisöön.”


Rautioaho kertoo puolestaan rohkaisevan esimerkin, jossa hän tavoitteli erästä nuorta vuoden päivät, ennen kuin kontakti syntyi.
Hän sanoo työskennelleensä sinnikkäästi sen eteen, että nuori löytäisi paikkansa yhteiskunnassa.
”Lähestyin häntä säännöllisesti, mutta hän ei vastannut viesteihini millään tavoin. En ollut edes varma, oliko minulla oikea puhelinnumerokaan, mutta jatkoin silti. Kun vihdoin sain vastaukseksi hei, tunsin valtavaa iloa. Ensimmäinen yhteys hänen kanssaan oli luotu ja nyt hän elää hyvää elämää maailmalla.”

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot