Jokaisella meillä on suu, jolla sanoa.
Joskus sattuvat sanat niin sopivaan järjestykseen ja hyvään muotoon, että kuulijoille tulee riemastunut olo.
Oulaisissa asui aikoinaan elämäntaiteilija, jota sanottiin Länkivääräksi. Hän ei varsinaisesti ollut mikään työnsankari. Kerran olivat menossa katutyöt keskustassa.
Työmiesten lähettyvillä kuljeskeli myös Länkiväärä. Joku erehtyi kysymään; että onko hänkin päässyt töihin. Länkiväärä hämmästyi: ”Töissä! Minäkö? Minkä takia!”

Joskus hänen kuultiin pohtivan: ”On se tuo suomen kieli kummallista. Minunkin nimeni on Pirttimaa, mutta se lausutaan Länkiväärä”
Nivalasta nuorena Oulaisiin muuttanut ja täällä elämänsä elänyt Iida Hautala alkoi lähestyä 90 vuoden ikää. Joku ehdotti, että hänhän voisi muuttaa asumaan vanhustentalo Peltokartanoon. Tästäkö Iida kauhtui: ”Mitä helevettiä minä siellä tekisin!”

Matkanivan seppämestari Jussi Honkakoski työskenteli pajassaan, kun ison talon isäntä toi nähtäväksi vanhan ja moneen kertaan korjaillun traktoriauransa. Isäntä kysyi, että mitähän tuolle nyt pitäisi tehdä. Tähän Jussi rauhalliseen tapaansa: ” Vie museoon.”

Sotien jälkeen oli muuan sukulaismieheni perustanut perheen ja rakentanut sen kodiksi yksihuoneisen talon. Kun perheeseen syntyi taas uusi lapsukainen, saapui rovasti P. sitä kastamaan. Rovasti, joka itse asui avarassa virkatalossaan, katseli nokkavarttansa pitkin siistiä, mutta ahtaanpuoleista asumusta ja hymähti: ” Vai tällainen se Väinön mökki on…” Kuitti tuli välittömästi: ”Tämmöinen tämä on. Ja tätä on jo kahdesti jatkettukin!”

Oulaisten entinen kunnanlääkäri Matti Ruokola pääsi kansanedustajaksi ja uransa loppuvaiheessa Lääkintöhallituksen pääjohtajaksi. Viimein koitti Matille vapaus ison eläkkeen kera. Lehtihaastattelussa kysyi reportteri: ”Miltä nyt tuntuu?” Matti Ruokola puki tunteensa sanoiksi: ”Hyvältä tuntuu! Joka aamu pitää syödä sitruuna, että ei koko ajan hymyilyttäisi.”

Kirkkoherra Jari Lahtinen, joka myöhemmin siirtyi papiksi Amerikan maalle, oli käynyt avantouinnilla Piipsjärvellä Ylitalon rannassa. Noustuaan avannosta hän kommentoi: ”Tuo tuntui niin hyvältä, että sen täytyy olla syntiä!”

Tapio Isokivelä

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot