Kukapa ei olisi törmännyt internetissä yritysten, tuotteiden tai palveluiden arviointimahdollisuuteen.
Googlessa arvioidaan tähdillä, Facebookissa numeroasteikolla 1-5 ja suositulla Tripadvisor-sivustolla voi matkailupalveluita arvioida majapaikan, ravintolan sekä muiden palveluiden tasoa pisteitä antamalla.

Mielestäni on hyvä, että tällaisia sosiaaliseen mediaan pohjautuvia kanavia löytyy ja oman asiakaskokemuksen jakamisella voi auttaa muita löytämään hyvän palvelun tai välttämään huonoa. Yritysten parhaita markkinointikeinoja ei ole enää ammattilaisen kirjoittamat ylistyssanat lentolehtisissä, vaan asiakkaiden toisilleen kertomat kokemukset suosituilla internet-sivustoilla.
Mutta vaikka arviointi on eittämättä asiakkaan rehellinen kokemus, on samalla myös aina hänen subjektiivinen kokemus. Se, mikä jonkun mielestä on upeaa, voi toisen mielestä olla aivan kamalaa. Ja vaikka sanonta tietää asiakkaan olevan aina oikeassa, saattaa asiakas silloin tällöin olla myös väärässä.

Pyörittämääni matkailukeskusta googlatessa yksi vastaantulevista arvioista on vuosien takainen murska-arvostelu siitä, kuinka tarjoilemamme aamiainen oli kolme varttia myöhässä ja pilasi asiakkaan koko sen päivän suunnitelmat.
Asiakas kirjoitti arvion raivon vallassa odottaessaan kuumeisesti aamiaissaliin pääsyä. Kun sitten ovet avattiin, totesimme asiakkaan kanssa yhdessä, että aamiainen ei ollut myöhässä, vaan hänen kellonsa oli eri maan ajassa. Hänen antamansa perusteeton kritiikki on silti vieläkin eetterissä.

Olenkin leikillisesti alkanut pohtia, milloin yritykset alkavat arvioida asiakkaitaan. Minulla olisi heti pari hyvää plakkarissa:
”Miellyttävä asiakas ja sujuvaa kaupankäyntiä, suosittelen lämpimästi.”
Tai:
”Asiakas soitti humaltuneena keskellä yötä ja vaati palautusta maksustaan, sillä mökin terassinkaiteita ei oltu maalattu. Suosittelen yrityksille, jotka rakastavat haasteita.”

Heli Korhonen

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot