Lunta ei ole - lunta on liikaa.

Palelee - onpa ahdistavan kuuma.
On niin pimeääkin - aurinko häikäisee ikävästi.
Onpa hiljaista kaupungilla - valtavat ruuhkat taas kaduilla.
On ihan sama, miten asiat ovat – aina löytyy valittamista.

Ihmismielen yksi päätehtävä lienee pitää huoli siitä, että koskaan ei ole asiat liian hyvin. Aina löytyy valittamisen aihetta ja se pitää maailman rattaat pyörimässä.
Jos tyytyväisyys tämänhetkiseen eloon valtaisi maailman jokaisen ihmisen, kehitys pysähtyisi. Siksi on ihan hyväkin, että nykyiseen ei tyydytä – halutaan parempaa.

Mutta kohtuus pitäisi muistaa myös tyytymättömyydessä.
Varsinkin yksittäisen ihmisen pitäisi olla tyytyväinen siitä, mitä päivittäin on – eikä haikailla sitä, mitä ei ole.
Kun itsellä asiat tuntuvat takkuavan ja mieli meinaa madaltua, palautan mieleeni erään lehtijutun, jonka luin vuosia sitten.
Haastattelussa eräs liikuntakyvyn menettänyt henkilö kertoi, että vaihtaisi koko loppuelämänsä siihen, että saisi kävelykykynsä takaisin yhden päivän ajaksi.
Tuon jälkeen mieli on jälleen ainakin hieman valoisampi, kun itselläni on vielä kävelykyky tallella ja oikeastaan kaikki asiat todella hyvin.

On ymmärrettävää, että tyytyväisyyteen ei ole sijaa esimerkiksi lääketieteessä tai urheilussa.
Urheilussa tuttuakin tutumpi termi on se, että tyytyväisyys on ensimmäinen askel alamäkeen. Täydellistä suoritusta ei ole olemassakaan, aina löytyy parannettavaa.
Sama pätee tärkeää työtä tekevien tiedemiehien parissa. Lääketieteen parissa riittää jatkuvasti ratkottavaa, eikä se työ tule koskaan valmiiksi.

Ihmiselämän kestävä projekti tuntuukin olevan se, milloin on aihetta olla oloonsa tyytyväinen ja milloin on puolestaan puskettava itseä eteenpäin.
Itselle on syytä asettaa sellaiset tavoitteet, joihin pääsee sopivien ponnistelujen jälkeen. Sitten voi taas levätä hetken ennen seuraavien tavoitteiden asettamista.

Jussi Eskola

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot