Jaakko Arppen johdolla laulettiin virsi kun Toini, Kari sekä Anssi kylvivät käsin siemenet peltoon.

Ari Vilminko

OULAINEN

Maatalousyhtymä Sompin, Siltalan tilalla Matkanivassa pidettiin viime viikolla perinteinen toukosiunaus. Paikalla oli noin 60 henkilöä sekä lisäksi Matkanivan koulun koululaiset opettajiensa johdolla.

Isäntäväen puolesta vieraat toivotti tervetulleeksi Kari Somppi. Hän sanoi, että Siltalan tila on useassa mielessä perinteinen suomalainen maatila.

”Tila on ollut saman suvun hallussa usean sukupolven ajan. Vanha päärakennus on rakennettu vuonna 1912 ja sitä on siirretty jo kolmeen eri kertaan nykyiselle paikalleen. Hevoset ja lapiot olivat siihen aikaan kunniassa kun päärakennus siirrettiin”, Somppi totesi ennen toukosiunauksen alkua.

Peltoalaa Siltalan tilalla on noin 130 hehtaaria, josta 80 hehtaaria on omassa käytössä. 50 hehtaaria on vuokramaata.

”Nurmella peltoalasta on noin 60 hehtaaria ja rehuviljalla loppuosa, josta 30 hehtaaria on kauralla. Metsää tilalla on noin 150 hehtaaria, josta saadaan tilalle poltto- ja rakennuspuut”, Kari Somppi selvittää.

”Tilalla tuotetaan ja välitetään kuivaheinää muun muassa hevostalleille Levi- Tammisaari väliselle alueelle yhdessä naapuritilan kanssa”.

Navetassa 40 lehmää

Siltalan tilan parsinavetassa ammuu 40 lehmää. Sompin mukaan lihakarjaa ei tilalla kasvateta vaan vasikat siirretään Matkanivasta lihakarjakasvattamoihin.

”Tila työllistää viisi henkilöä ympäri vuoden ja lähes kaikki tilan työt tehdään itse. Kalusto tahtoo olla vanhanaikaista, mutta onneksi Petri on sellainen remonttimies, että hän kykenee korjaamaan lähes kaiken, mikä särkyy. Minä taidan olla tilan metsuri”, Kari Somppi veisteli.

Tila on hajautunut laajalle alueelle, sillä muun muassa viljan kuivaamo ja latokuivuri ovat erillään tilasta. Tilan läheisyyteen on myös valmistunut hakelämpökeskus sekä huoltorakennus, jossa on myös varastotilaa.

Toukosiunauksen suoritti Siltalan tilalla kappalainen Jaakko Arppe Oulaisten seurakunnasta. Puheenvuoron tilaisuudessa käyttivät myös Oulaisten Eläkeliiton puheenjohtaja Veikko Kallio, maaseutuasiamies Keijo Pylväs sekä MTK Oulaisten puolesta Raimo Jokela. Matkanivan koululaiset lauloivat sekä Metsänhoitoyhdistys istutti tilalle muistopuun.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot