Nordea konttorinjohtaja Eeva Peltokoski ja Kiinteistökeitaan kiinteistövälittäjä Juha Saartoala sanovat, että tänä päivänä asunto on turvallinen sijoituskohde.

Ari Vilminko

OULAINEN

Talouden epävarmuuden jatkuessa kotitaloudet ovat varovaisia suurten hankintojen suhteen. Nordean konttorinjohtaja Eeva Peltokoski sanoo, että uusia asuntolainoja nostettiin alkuvuonna edellisvuotta vähemmän.

”Asuntolainan kasvu hidastui loivasti ja asuntokauppojen määrät laskivat hieman”, Peltokoski totesi.

”Asuntolainaa on kuitenkin saatavissa ja mielellämme keskustelemme asiakkaiden kanssa lainatarpeesta. Asiakkaiden kannalta oli hyvä asia, ettei Suomen hallitus halunnut 20 prosentin lainakattoa asuntolainoille kun talouden ylikuumenemista ja asuntokuplaa ei ole tällä hetkellä näköpiirissä”.

Kun peikkona ollutta lainakattoa ei tullut toistaiseksi, niin Eeva Peltokoski sanoo, että asiakkaan maksukyky on tällä hetkellä se seikka, joka ratkaisee asuntolainan.

”Omaa rahoitusta ei tarvita. Lainan tarvitsijoille räätälöimme asiakkaan maksukyisen lainan. Laskemme, että laina on mitoitettu oikein tuloihin nähden ja että asiakas kykenee hoitamaan lainansa kaikissa tilanteissa. Suosittelemme asiakkaalle lainan suojaamista korkokatolla. Suojaus on hyvä tehdä, kun koskaan ei tiedä mitä korkomarkkinoilla tapahtuu. Kun korot ovat nyt alhaalla, niin korkosuojaus on myös edullista tehdä”, Peltokoski painottaa.

Nordeassa on laskettu, että pankin asiakkaiden lainanhoitokuluihin menee keskimäärin 29 prosenttia nettotuloista. Tyypillinen asuntolaina on määrältään 85 000 euroa ja laina- aika on 17 vuotta.

Konttorinjohtaja Eeva Peltokoski painottaa, että asiakkaat hoitavat asuntolainansa hyvin.

”Suomalaiset asuntomarkkinat ovat perusterveet, eikä sillä rintamalla näytä muhivan ikäviä yllätyksiä.

”Kokonaiskorkotaso on matala, vaikka asiakasmarginaalit ovat jatkaneet nousuaan. Kehitykseen vaikuttavat lisääntyvät kustannukset, jotka kasvavat, kun pankkeja koskeva sääntely tiukentuu. Kokonaiskorkotaso on edelleen edullinen ja se on asiakkaan kannalta ratkaiseva tekijä”, Peltokoski sanoo.

Hän sanoo, että asiakas voi varautua korkotason nousuun säästämällä. Eeva Peltokosken mukaan kiinnostus asuntosäästämiseen lisääntyi edelleen alkuvuonna ja suosittujen ASP- tilien määrä jatkoi kasvuaan.

”ASP- tilisopimus on tarkoitettu 18-30 vuotiaille nuorille ensimmäisen oman asunnon ostoa varten. Sopimukseen kuuluu tili, jolla maksetaan verotonta talletuskorkoa ja lisäkorkoa sekä laina, jonka korko on edullinen koko laina- ajan”, Peltokoski selvittää.

Energiatodistus omakotitaloon

Kiinteistökeitaan kiinteistönvälittäjä Juha Saartoala sanoo, että asuntokauppa on vakiintunut.

”Tällä hetkellä asuntokaupoissa on korostuneet kohtuuhintaiset asunnot ja on ollut kiva huomata, että nuoret uskaltavat nyt lähteä asuntokaupoille kun onneksi ei toteutunut pankeille tulevat säännökset”, Saartoala sanoo.

Asuntokaupoissa Juha Saartoala on huomioinut, että Oulainen vetää edelleen asiakkaita ja kaupunki nähdään hyvänä asuinpaikkana kun peruspalvelut ovat kaikki käden ulottuvilla.

Hänen mukaansa asuntokaupoissa suositaan nyt sellaisia asuntoja, että niihin voidaan jättää oman käden jälki.

”Pientä remonttia, ehkä enemmän pintaremonttia halutaan tehdä”.

Kesäkuun alusta tuli voimaan laki, että vuoden 1980 jälkeen rakennettuihin omakotitaloihin pitää hankkia energiatodistus.

”Se aiheuttaa ristiriitaisia tunteita ja aiheesta voidaan kysyä, että ketä se palvelee. Ehkä tässäkin asiassa on kyse rahastuksen mausta”, kiinteistönvälittäjä Juha Saartoala tuhahtaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot