Taiteiden yön viime viikon palaverissa kirjastotoimenjohtaja Inga Petäjäsoja esitteli viime vuoden ohjelmistoa.

Ari Vilminko

OULAINEN

Taiteiden yötä vietetään Oulaisissa elokuun 30. päivänä. Tapahtumajärjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa, jotka ovat alkaneet jo lopputalvesta. Viime viikolla pidettiin asian puitteissa jo kolmas palaveri. Mukana oli liki 20 henkilöä.

Tämän vuotisen tapahtuman vetovastuu on Oulaisten Valovoimalla. Kamerakerhon puheenjohtaja Jukka Haarala totesi palaverissa, että yhteistyö eri tahojen kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin.

”Yhteistyö on ollut hyvää heti ensimmäisestä palaverista lähtien. Yhdessä viemme asiaa eteenpäin, että saamme elokuun loppuun näyttävän tapahtuman taiteen parissa. Emme tee siitä vaikeaa, eikä se ole mitään rakettitiedettä eikä hankalaa missään muodossa. Yhteisesti viedään asiaa eteenpäin”, Haarala totesi viime viikolla kaupunginkirjastolla pidetyssä palaverissa.

”Tässä palaverissa pyrimme jo aikataulua alustavasti suunnittelemaan”, Jukka Haarala esitti.

Aloitus ja loppuhuipennus jokirannassa

Oulaisten kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Minna Vilenius kyseli, että olisiko mahdollista saada tapahtuman keskuspaikkaan Väinölänrantaan rekka- auton lavaa, joka toimisi tapahtuman esittelypaikkana niin esiintyjien kuin myös tapahtuman osalta.

”Olisi hienoa, jos Taiteiden yön aloitus olisi Väinölänrannassa kuin myös loppuhuipennus. Aloitusvaiheessa jokainen ryhmä tai yksittäinen esiintyjä voisi käydä esittäytymässä lavalla lyhyesti. Esittäytyminen voisi tehdä kukin itselleen sopivalla tavalla, esimerkiksi laulaen tai tanssien. Jos vielä saataisiin loppuhuipennukseen vaikka tuliesitys, niin se olisi hieno päätös”, Vilenius visioi.

Tuula Kaurala totesi, että Nuorisoseuran tanssijoille ei aloitusvaiheessa rekka- auton lava sovi, kun syvyyttä ei ole riittävästi.

Kaupungin elinkeinojohtaja Reijo Hakala puolestaan epäili, että onko peräkärry liian massiivinen, jos se ajetaan sinne, mutta piti ajatusta periaatteena kehitettävänä.

Nuorisoseuralta Mauno Kaurala kyseli, olisiko Väinölänrantaan mahdollista pystyttää makkara- ja virvokekojua, vaikka Soihtulassa sellainen onkin. Siihen kokousväki oli yksimielinen, että totta kai virvokekoju tarvitaan kun ilta on pitkä.

Taiteiden yötä vanhuksille

Palaverissa virisi myös keskustelua, että Taiteiden yö näkyisi ja kuuluisi myös vanhusten parissa Rantakartanossa sekä Taukokankaalla. Asia sai palaverissa kannatusta ja alustavasti suunniteltiin vieraileviksi ryhmiksi muun muassa tanssijoita sekä kuoroja.

Nuorisokuoron johtaja Tapani Tirilä toi esiin virsimaratonin, joka ehkä sopisi tämänlaatuiseen tapahtumaan, mutta mietiskeli, että ehkä sen aika ei kuitenkaan taida vielä olla.

Jotain Taiteiden yön ohjelmia lyötiin jo lukkoon. Esimerkiksi Oulaisten Nuorisokuoro esiintymispaikkana olisi kirkko kuten myös Kamarikuoro Vox Ardensilla. Oulaisten Helluntaiseurakunta järjestää laulutilaisuuden Penttilän pihalla, Soihtulassa esiintyy nuorisoseuran tanssiryhmät ja siellä on myös yleisöllä mahdollisuus osallistua Folkjameihin ja kenties vielä tanssin opetukseenkin. Petäjäskosken nuorisoseura esittää Soihtulassa pienoisnäytelmän Rengin rakkaus, Jokihelmen opiston kirjoittajaryhmä on mukana ehkä myös työpajan merkeissä. Oulaisten nuorisovaltuusto on suunnitellut illan ajalle omaa ohjelmaa nuopparille valo- teemalla. Valovoimalla ja runoryhmällä on omia ajatuksia Taiteiden yöhön ja kenties jotain yhteistäkin esillä. Juho Oksan koulun musiikkiryhmä sulostuttaa omalla musiikkiesityksellään, lukiolaisilta kenties performanssia, Petteri Närhi vie katsojat taikuuden maailmaan kahteen kertaan Väinölässä. Matkanivan nuorisoseura puolestaan tulee mukaan loppuhuipennukseen näytelmällä Valopäät.

Illan ohjelmisto ja esittäjät täydentyvät kaiken aikaa ja luvassa on elokuun 30. päivä iso spektaakkeli Oulaisten kaupungin keskustassa, Taiteiden yöstä.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot