Jorma Pulkkinen haastattelemassa Keke Rosbergia sekä Jan- Erik Hakalaxia

Wanhan Woiman Konepäivien autokentän vastaava hoitaja Jan- Erik Hakalax on liekeissä kun keskustelunaiheeksi tulee, mitä uutta on tämän vuoden Konepäivien autokentällä nähtävillä. Janne kertoo niin innostuneesti ja antaumuksella asiasta, että kynä ei pysy mukana. Välillä piti miestä oikein hillitä kun tekstiä tuli aivan solkenaan. Vaikka puhelinhaastattelu kesti likimain 40 minuuttia, niin vielä sen jälkeen oli Jannella asia tekstiviestien muodossa. Se kertoo siitä, kuinka innostunut mies on asiasta.

Fiat- automerkkiin hurahtanut Hakalax sanoo, että on kova juttu kun heinäkuussa autokentälle voi ihailla Keke Rosbergin vanhaa formula- autoa.

”Konepäivillä oleva Keken auto on vuodelta 1970. Se on aito suomalainen kilpuri. Suuri kiitos siitä, että Keken auto tulee näytille, kuuluu auton omistaja Carita Keinäselle. Autolla ajetaan vieläkin näytöskisoissa ja kun Konepäivien viikonlopulle ei ollut mitään kisaa tiedossa, niin Caritalle sopi hyvin, että auto tulee Oulaisiin. Tällä hetkellä Keken pirssi on Oulaisten liepeillä, eräässä autotallissa”, Hakalax selvittää.

”Autokentällä nähdään myös Leo Kinnusen formula- auto vuodelta 1967. Rovaniemeltä tulee auto, jolla on ajettu vuonna 1948 Eläintarhan ajoissa. Rallikuskien Juha Kankkusen sekä Markku Alénin Lancia, vastaavanlainen on myös nähtävillä ja lisäksi Alénin Volvo 142, vm 1971, rekisterinumerolla BUO-1, jolla hän hankki kannuksia ralliteiltä. Keskusteluissa on myös ollut, että Pentti Airikkalan Renault kilpa- auto nähdään myös autokentällä. Kaiken kaikkiaan autokentällä on kilpa- autoja 1940- 1980 väliseltä ajalta”.

Hakalax sanoo, että mahdollisuuksien mukaan Markku Alén tulee myös Konepäiville. Janne mukaan Alénia kiinnostaa nähdä, missä kunnossa Volvo on tänä päivänä.

”Autokentällä nähdään moottoriurheilun historiaa. Konepäivillä on myös myynnissä 463 sivuista kirjaa, Suomalainen formulahistoria vuosilta 1947- 1989. Kirjan kansikuvassa on Curt Lincoln ja kirjaa myydään puodissa”, Jan- Erik Hakalax kertoo.

Arvata saattaa, että elokuun lopulla 50 vuotta täyttävä Jan- Erik Hakalax on tehnyt ison työn, kun on saanut nimekkäiden moottoriurheilijoiden autoja Konepäiville. Hän myöntää, että siinä oli haastetta ja, että usean kerran on puhelin otettu käteen.

”Autot ovat yksityisten omistuksessa ja sen vuoksi siinä oli haastetta, mutta ne on tehty voitettavaksi”.

Konepäivillä lähes alusta alkaen

Janne muistelee, että hän on ollut Konepäivillä mukana lähes alusta alkaen.

”Ehkä nyt on 19 vuosi. Sukulaiset kävivät traktoriharrastajina ensimmäisillä Konepäiville ja meinasivat, että minun autot sopisivat myös sinne näytille. Eipä siinä muuta tarvinnut, heti innostuin asiasta. Ekakerralla menin tapahtumaan Fiatilla, joka oli vuosimallia 1961 ja museorekisterissä. Minulla oli taksiautoilijan asu päällä, jatsareista lähtien. Jo edesmenneen Epäilyksen Matin tapasin ja hän kysyi, että aiotko olla täällä koko päivän. Kun myöntelin, niin Matti antoi kahvilipun siitä hyvästä”, Janne muistelee ensimäistä Konepäivien reissua.

Hän sanoo, että tapahtumana autot kiinnostivat heti ensimmäisellä kerralla.

”Lupasin Matille, että tulen toistekin ja sillä tiellä olen edelleen. Konepäivistä ja nimenomaan autokentästä innostuin Matin kautta. Vuonna 2003 oltiin Konepäivien loputtua autokentällä ja siinä oli Matin ja minun lisäksi Keijo Pylväs sekä Jorma Valkjärvi ja porukalla jo tuumittiin seuraava vuotta. Lohkaisin pojille, että Fiat- kerhon jäsenenä tuon Konepäiville valtakunnallisen Fiatien kokoontumisajon. Pojat suostuivat ja kokoontumisajossa oli Fiateja ympäri Suomen noin 50 kappaletta. Nesteelle kokoonnuttiin ja siitä ajettiin letkassa Törmäperälle”, Hakalax muistelee.

Hän sanoo, että kun Matti Epäilys poistui joukoista vuonna 2005, niin Aitto-ojan Tuula kyseli, että alkaisinko autokentän hoitajaksi Konepäiville.

”Tuumin Tuulalle, että onkohan Matin saappaat liian isot täytettävät, mutta päätin kuitenkin kokeilla. Ilmeisesti ovat olleet tyytyväisiä kun poiskaan ei ole potkittu. Nyt tiedän muistakin autoista jotain kuin Fiateist”.

Jan- Erik Hakalax on myös toiminut Wanhan Woiman hallituksessa ja jatkaa edelleen. Ja toimi hetkellisesti varapuheenjohtajanakin.

Ari Vilminko

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot