Fordson Club Finlandin puheenjohtaja Paavo Vilminko rahtasi yleisön ihmeteltäväksi maailman ainoan Dinos telatraktorin.

Ari Vilminko

OULAINEN

Weteraanimoottorikerho Wanhan Woiman perinteiset Konepäivät heinäkuun ensimmäisellä viikolla olivat jälleen menestys. Kolmen päivän aikana ennätykset jälleen rikottiin yleisömäärän suhteen. Lippuja Konepäiville myytiin noin 15 000 kappaletta ja kaiken kaikkiaan kävijöitä oli likimain 21 000 henkilöä.

”Ennätysnumerot ja ennätykset tehtiin myös jokaisen päivän osalta. Sunnuntai oli meille ja kauppiaille iloinen yllätyspäivä, sillä silloin oli väkeä liikkeellä jopa yllättävän paljon. Hallissa olleet myyjät myös kiittelivät sunnuntaipäivää erinomaisena myyntipäivänä. Ei tässä voi olla kuin vain tyytyväinen, sillä tapahtuma oli onnistunut. Ja eiköhän ensi vuonna tavata uudestaan Konepäivillä”, Wanhan Woiman puheenjohtaja Jouni Aitto- oja myhäili.

Onnistunut ja mahtava tapahtuma jälleen kerran. Konepäivät tehtiin talkoovoimin savun tuoksuisena kuin myös bensan, petroolin sekä dieselin ja pakokaasujen katkuisena. 21. Weteraanikonepäivien keskeisin sisältöä oli jälleen kerran koneet. Traktorit ja maamoottorit olivat päivien keskiössä, mutta myös metsä- ja maatalouteen liittyvien koneiden lisäksi autokentällä nähtiin kattava otanta vanhoja autoja, formuloita sekä muutaman kymmenen vuoden takaisia rallihirmuja. Wanhat mopot olivat myös näyttävästi esillä, eikä weteraanimopojen seitsemättä Piipsajärven ympäriajoa voinut olankohautuksella ohittaa. Se oli jälleen vaikuttava näky.

Rompetori keräsi taas mahtavan määrän kauppiaita aitoon rompetorihenkeen. Wanhalta Woimalta oli hyvä veto toteuttaa perjantaina ja lauantaina vielä iltatori rompetorilla.

Nähtävää ja koettavaa riitti kerran kolmen päivän ajalle.

Vaikka esillä oli paljon sellaisia koneita, jotka ovat olleet esillä jo aiemminkin, niin paljon oli myös uutta. ja koettiinpa Konepäivillä nyt sellainenkin ihme, että nähtiin maailman ainoa Dinos telatraktori.

Fordson Club Finlandin puheenjohtaja Paavo Vilminko rahtasi yleisön ihmeteltäväksi telatraktorin.

”Esittelypaperiin kirjoitin, että Dinos on Suomen ainoa, mutta täällä oli niin paljon alan asiantuntijoita, että he sanoivat traktorin olevan maailman ainoa. Niinpä piti paperista sutata Suomi pois ja kirjoittaa perään, että maailman ainoa”. Vilminko selvitti.

Dinos telatraktorin omistaa Kone- Ketonen Oy ja sen on käyttöentisöinyt Arto Haapakorpi.

Valmistettu Saksassa vuonna 1922

”Dinos on saksalainen kone, Stuttgartissa valmistettu ja sen valmistusvuosi on 1922, tehoja on noin 30 hevosvoimaa. Painoa on noin 4 000 kiloa ja vaihteita on kolme eteen ja yksi taakse. Kone on bensiinikäyttöinen neljällä sylinterillä. Historia tietää kertoa, että 1920- luvulla tehdyissä kyntötesteissä Dinoksella oli ylivoimaisesti pienin polttoaineenkulutus”, Fordson Clubin puheenjohtaja kertoo.

Vilminko sanoo, että Konepäiviltä Dinos siirretään Isokyrön perinnepäiville ja siellä Dinoksella annetaan kyntönäytös.

”Dinoksessa on hyvät sävelet. Se on kultu aiemmissa kyntönäytöksissä”.

Ihmekonetta esitellessään Paavo Vilminko huomauttaa, että Dinoksen telasto on alkuperäinen ja syyläri sekä kenno on yhtä pakettia, jota hänen mukaansa tuskin yksi mies jaksaa nostaa.

”Dinos telatraktori on valmistettu lähinnä armeijan tarpeisiin ja ilmeisesti sota- aikana Dinos on onkin ollut käytössä. Yksi kuitenkin säilyi ja se on täällä. Rompetori on muuten aivan ihme paikkaa, sieltä nimittäin löytyi aivan sattumalta Dinokseen liittyvää tietoa kirjan muodossa”, Paavo Vilminko äimisteli.

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot